GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Med alter in turbo

Objavil/a Tomica 13.11.2008 pod glasba

Onidan sva se v prostorih Planeta srečala s skorajda generacijskim znancem, s katerim sva pred desetletjema delila srednjo šolo in so se nato najine poti občasno križale v drugih krajih, preko tretjih ljudi. Veselje ob presenetljivem uvidu znanega obraza je kmalu prešlo v žmohten čvek o tem in onem, kmalu pa sva se pričela dotikati glasbe. In nekje vmes se je izostrilo vprašanje, kam v Ljubljani sploh lahko gremo ven, na glasbeni večer in druženje, generacije nad 25. letom ter kakšna so naša zbirališča. Ugotovitev pa je bila, da visimo nekje med alter in turbo sceno.

Jasno, Metelkova ali štirka na enem koncu ali Katastrofa in dvanajstka na drugem koncu premice sploh vedno in nujno ne zbujata želje po še enem ekskurzu, kar precej ljudi pa ju nikoli ne obišče oziroma zgolj po pomoti ali srečnem naključju. Na srečo je vmes cela vrsta inštitucij, občasnih obiskov zvenečih imen v halah ali kar na mestnih trgih in bolj priložnostno tudi dobrih glasbenih obrokov, ki se odvijajo med Cankarjem, Križankami in Cvetličarno, toda kaj je konstanta oziroma vsakodnevni miljé? Vrste lokalov (kot nekoč Daktari ali danes Zlati zob in Pri zelenem zajcu), kjer se glasba zaradi okoliških stanovalcev ne more vrteti ali igrati na pune bombe (kot bi rekli Štajerci) in kjer so zbirališča raznovrstnih modelov, boemov, generacij in krogov ter je eden izmed kompromisov, ki lahko preseda ob urah maliganskega visenja za šanki. Spet drugi je priklop na mlajše generacije, nove glasbene trende in odkrivanje svoje ožje in širše domovine (kakor lahko jemljemo ves svet – dom je tam, kjer se srce dobro počuti…)

Potem, ko sem se pred natanko šestimi leti – devetega novembra 2002 – priključil ILLEGAL kruju kot član posadke, zadolžen za promocijo, besedičenje in pisarije (ter niz drugih obstranskih aktivnosti) sem vmes s krujem obiskal dva ducata slovenskih krajev, kamor sicer najverjetneje ne bi nikoli odšel na parti. Ročinj pri Kanalu ali jasa nekaj kilometrov proč od Bleda, obskurni klubi ter včasih nekaj desetglavo poslušalstvo, včasih nekaj sto, ki se je podobno zabavalo na naše trde drum and bass zvoke kot nekaj tisoč glav na Exitu. Ob petih zjutraj je lahko občutek enako dober med parimi ali par tisočimi ljudi. Vedno je vse v glavi in srcu.

Vseeno pa so prostori kot zbirališča nujno potrebna za kultivirano življenje in širino, ki nam jo v domovini lahko kontinuirano nudi očitno zgolj prestolnica, ki – ne zgolj s številnimi organizatorji, ampak predvsem zaradi kvantitete prebivalstva – zmore vzdrževati različne glasbene (in tudi druge) scene, ki nam (so)ustvarjajo osebni kulturni miljé. Vseeno pa manjka; za ene »pošten« klub za elektroniko in koncerte v samem mestu, kolikor je možno blizu središču mesta in ne obrobju, drugim predvsem tista večno opevana dvorana za okoli 1500 ali še malce več glav, ki bi omogočila nastope (priložnostno zelo pavšalno in vulgarno kategorizirano) srednje velikih izvajalcev, če se skoraj vsi veliki in zagotovo vsi ogromni tako redko oglasijo pri nas. Za kino Šiška, ki že leta čaka na nove svetle trenutke lastne zgodovine, bodo morda z novo vlado in večjim razumevanjem slednje lahko zagnali obnovo, ki jo je ljubljanski župan obljubljal v lastni bitki za volilne glasove dve leti nazaj. Več prostorov daje več možnosti za svoboden in kakovosten izbor posameznika, ki povratno vpliva na okolje. Saj veste, scena je vedno sestavljena iz male, velike ali ogromne množice posameznikov. In zdi se mi, da je zunaj tega ekrana ogromna množica posameznikov, ki bi se kam premaknila – če bi se s čim lahko identificirala…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

3 odgovorov na “Med alter in turbo”

 1. trip - 13.11.2008 ob 11:10
  trip

  Hm… jaz imam ravno občutek, da če je že kaj “pošteno” v LJ, je to K4, kjer, kolikor jaz razumem elektronsko glasbo, skoraj tedensko ponujajo pomembne in priznane artiste, v vsakem primeru pa tam dogaja vsaj 3× tedensko. Vsaj.
  Pa zadnje čase, kar se tiče alternativne in eksperimentalne glasbe, Buba v Menzi z acti tipa Animal Collective, Qui, Lightning bolt in (kolikor se govoriči) v bodoče s še nekaterimi kvalitetnimi imeni. Pa tudi KUDa FP ni za zanemariti, ko vsake toliko preseneči s kakšnimi A Silver Mt. Zion ali podobnimi svetovno priznanimi bendi.
  Ne me razumeti narobe – tudi meni se zdi, da se ne zgodi niti približno dovolj kvalitetnih dogodkov, da bi lahko Ljubljano opeval zato, pa je vseeno vredno nekatere stvari omeniti. Se mi zdi.

 2. 1tastar - 13.11.2008 ob 14:16
  1tastar

  Jaz sem za gasilske veselice in a la Avsenike.

 3. Tomica - 14.11.2008 ob 11:42
  Tomica

  trip, se kar strinjam okoli K4 in Mete, ampak svoje malhe ne morem ravno hvaliti, ne bi bilo objektivno. Se dogaja, ampak kot pravim, premalo in sploh premalo široko je to dogajanje; 1tastar – kje v LJ radi raztegnejo meh in kje so gasilske? Moram reči, da za dosti njih znotraj obvoznice nisem ravno slišal…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !