GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

FB vs. MySpace

Objavil/a Tomica 2.12.2008 pod glasba

Precej ljudi se ukvarja z najbolj priljubljenima socialnima omrežjema včerajšnjega in današnjega virtualnega sveta – starejšemu je ime MySpace, mlajšemu FaceBook. Eni ju uporabljamo, drugi berete in poslušate o njima. V bistvu sem pred dvema jesenima MySpace sprejel kot nujo glasbenega posla, saj se je kmalu po popularizaciji med (ameriško) mladino prijel med zabavno industrijo in še bolj med individualnimi glasbeniki. Razlogi za to so (bili) preprosti: vsak si je lahko relativno hitro postavil svojo stran znotraj MySpacea, na katero si je naložil svoje nove komade, poiskal stik s promotorji ali agenti (in obratno) ter imel neposreden stik z oboževalci. Jasno, da vsi glasbeniki niso lastnoročno urejali svojih strani, toda prišlo je do vzpostavitve standarda uporabe distribucijskega kanala.

Malodane vsi so si postavili strani, eden od katalizatorjev pa je bil univerzalna povezava linka; za naslovom strani www.myspace.com sledi poljudna ter izbrana smiselna izpeljava, kot www.myspace.com/illegaldrum. Taki naslovi so hitro šli v uho, pardon spomin. MySpace je koristen, ko potrebujem kakšno fotografijo visoke ločljivosti (za tisk) ali povezavo na kak živ ali studijski miks katerega izmed gostov, ki prihajajo k nam. Takrat jim je najlažje napisati sporočilo in praviloma nanje odgovarjajo kar hitro. Po tej plati je MySpace postal precej priročno orodje, med drugim tudi za vzpostavljanje prvega kontakta z ljudmi, s katerimi še nisi imel stika.

Prav po slednji plati se razlikuje FaceBook oziroma naj bi se razlikoval – tukaj človeka po imenu in priimku (načeloma) poznaš, preden si se odločil, da bosta postala prijatelja znotraj omrežja FaceBook. Potem je sledila jeba – kako je v resnici ime tistemu-in-tistemu DJ-ju??? Po letih uveljavljanja z(a) DJ-jevskimi nadimki in kolektivi je nova doba znova razkrila resnična imena. Tisti znamenitejši, ki so ohranili svoja DJ-jevska, so – tako kot John B. – naleteli na omejitev, ki je ni bilo na MySpaceu. Imaš lahko do 5000 prijateljev, nato se neha. Zanimivo bi bilo izvedeti, kakšne standarde so za pojem prijateljstva uporabili Američani; bojim pa se, da to ne bo pomagalo pri dejstvu, da si bo očtino treba skrbneje izbirati krog ljudi, ki jih dodajam bodisi na njihovo ali mojo zahtevo.

Zdi se mi, da MySpace ne bo umrl, je pa malce zamrl. Težava je namreč, da sama aplikacija ni niti pol toliko dinamična kot FaceBook. Pri tem ne mislim na aplikacije znotraj FB-ja kot samega (ogromno neumnosti in morda pet uporabnih) kot njegov messenger, relativno dinamični poštni nabiralnik in kopice privatnih cvetk, ki jih bereš, ker te mimogrede zanima, kaj je svežega. Včasih je manj več; če hočem glasbo in osnovni info, MySpace zadostuje; če pa hočem s kom zares tudi kakšno konkretno reči, pa ga poklikam preko FB-ja ali katerega izmed messengerjev. Tako mi neodgovorjeno ostaja zgolj vprašanje, koliko prijateljev ima lahko človek?

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

17 odgovorov na “FB vs. MySpace”

 1. celjecelje - 2.12.2008 ob 14:03
  celjecelje

  Če hočem, da kakšna stara mama kupi moj cd, ji samo pošljem link http://www.myspace.com/vikingvin

  Zelo praktična zloraba “moje špajze”… <3<3<3

 2. celjecelje - 2.12.2008 ob 14:07
  celjecelje

  15 let nazaj ni bilo youtubea, myspacea, netloga, interneta. Če si hotel, da te vidijo, si moral podkupiti nekoga na nacionalki, da te je spustil v TV program. Tarife so bile javna tajna – 500 mark je to, 800 mark je ono.

  Zdaj smo v kapitalizmu in ni potrebe po tem. Je milijon medijev in če je človek spreten, jih obrne v prid lastne promocije. Danes je celo to vseeno, če kakšen radio vrti naše komade ali ne. Myspace je pomemben faktor in lepo je, da si odprl to temo.

 3. IZTOK GARTNER - 2.12.2008 ob 17:09
  IZTOK GARTNER

  Celje, danes je še hujše. Danes moraš za redno vrtenje po radiu plačati še več.
  Glede solo promocije pa je internet seveda super.

 4. trip - 2.12.2008 ob 19:07
  trip

  Myspace je v osnovi dobra ideja, pa me njegov bedasto hlodski izgled in uporabniku neprijazen sistem kontrole ne prepričata v stalno uporabo.

  Kot glasbeni social network je nepojmljivo bolj simpatičen last.fm, s tem da se prek njega redkeje promovira manj poznane bende.

  Aja – pa tudi nimajo vsi myspacea. Poglej npr. Do make say think! Je pa res, da se oni družijo z Brendanom Canningom, ki ne uporablja mobitela :o

 5. Gregor Bolcina - 2.12.2008 ob 19:36
  Gregor Bolcina

  FB ima omejitev 5000 prijateljev? O, jebemti. Tega pa nisem vedel. Tenx za ta podatek! :)

 6. markopigac - 2.12.2008 ob 21:28
  markopigac

  tomica – ne vem ce ima kdo izmed nas 5000 prijateljev, zagotovo tudi ne obozevalcev. FB je postal “hohstapleraj”. Gremo se hvalit preko slik in gremo dodajat sama znana imena, da se izstrelimo v ozvezdje. myspace je osnovna stran in ko is jo naredis (rabis morda 2-3 dni za igranje z njo) je prakticno zakljucena in zavrzena. FB pa te priklene. s chattom ali z iskanjem dobrih pick.

 7. IZTOK GARTNER - 2.12.2008 ob 21:43
  IZTOK GARTNER

  Gregor,nepozabi, da je imela Bobbi Billard milijon prijateljev na myspaceu :)

 8. Mr. Mojo - 3.12.2008 ob 02:57
  Mr. Mojo

  Facebook tudi omogoča izdelavo glasbene strani, na kateri lahko predstaviš info, komade, fotke, gradiš fanbase, torej delaš lahko praktično vse, kar lahko na MySpaceu.

  Zgornji meni:
  My Band | Fans | Statistics | Tell Other Bands | Promote Your Music | Artist Signup | Musician Page | Edit RN Profile

  Osnovna polja:
  Location
  Genres
  Band Members

  Spodnji meni:
  * Songs
  * General
  * Fans
  * Shows
  * Photos
  * Similar Artists
  * Recommendations

 9. Tomica - 3.12.2008 ob 10:36
  Tomica

  @trip – daleč od tega, da bi vsi imeli MyS ali FB, po moji računici ju nima večina Zemljanov; @Marko – ja, ampak bolj govorim o glasbeni plati uporabnosti MyS, socialno = podstopnja FB; @Iztok G – mislim, da ima Dr. Dre tudi nekaj takega, sicer pa imajo isti izvajalci več svojih strani. Kar je še vse OK, ko pa imaš štiri Lade Bizovičarje na FB (pa nobeden ni pravi) pa malo posumiš, da mogoče kateri le ni on… @Mr. Mojo – pozabil omeniti skupine, poznam to opcijo. Sem jih pa nehal dodajati, ker se mi je naredila navlaka od skupin in sem jih večino zmetal ven. Sem pa v blogu pozabilo opozoriti še na eno zelo pomembno podrobnost – MyS lahko gledajo tudi nečlani oziroma neprijavljeni (če si tako nastaviš), na FB pa ne najdem te opcije…

 10. Gregor Bolcina - 3.12.2008 ob 13:20
  Gregor Bolcina

  Iztok … Niti blizu milijonu nisem! :) Sem se pa tudi jaz pred leti po moje en mesec zafrkaval z Myspace stranjo. Studiral une kode in iskal ozadja … Sem si prav cas vzel, hehe. In pol sem bil grozno ponosen na svoje delo. Pri FB pa te ustvarjalnosti sploh ni. Vsi enaki – vsi dolgočasni.

 11. Mr. Mojo - 3.12.2008 ob 13:26
  Mr. Mojo

  @Gregor: Z drugimi besedami – folk ne more ustvarjati profilov, ki se nalagajo po 15 minut in požrejo ves procesor. What a shame…

 12. ankica79 - 3.12.2008 ob 13:59

  Menite,da ima Fritzl myspace stran?

 13. IZTOK GARTNER - 3.12.2008 ob 14:40
  IZTOK GARTNER

  Tomica, saj je to glavna finta tega sranja. Da ima uporabnik, se pravi navaden smrtnik, občutek, da si je dobil slavnega prijatelja in še na to ni pozoren, da včasih piše, da stran ureja njegova ekipa :)

  Gregor, torej nimaš niti pol Slovenije :)

 14. Gregor Bolcina - 3.12.2008 ob 15:22
  Gregor Bolcina

  Mr. Mojo … To s 15 min imas prav. Te stvari tudi mene jezijo!

  Iztok … Nimam. ŠE!! ;)

 15. fetalij - 4.12.2008 ob 07:33
  fetalij

  pigac “Gremo se hvalit preko slik in gremo dodajat sama znana imena, da se izstrelimo v ozvezdje.” zveni kot tvoj rezime na blogu…

 16. markopigac - 4.12.2008 ob 12:46
  markopigac

  fetalij, who d fucque is u?

 17. fetalij - 4.12.2008 ob 18:45
  fetalij

  jaz sem. je za moj point važno, kdo sem?

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !