GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Langa

Objavil/a Tomica 21.01.2009 pod glasba, mediji, politika

Potem, ko so nekje pred letom dni praktično ukinili večino ne-povsem-populističnih glasbenih oddaj (Aritmijo in Frekvenco kot zadnji, enkrat prej Rončela) je ostalo zelo malo glasbenih terminov, ki bi se ukvarjali s sodobno nenarodno, a prav tako zabavno glasbo. Pustimo uvožene dokumentarce o sedmih obdobjih rocka, za katere sumim, da so jih kupili po pomoti, zdaj pa jih pač vrtijo ob torkovih večerih. Sicer je res, da so kar nekaj glasbenikov so povabili na Piramido, ampak to je že druga zgodba, ki nima precej naveze z glasbo. In, ja, ostala je ‘Muzika je to’ z Gojcem, ki sicer ni nujen termin za redno bivakiranje na kavču pred TV, lahko pa preseneti.

Sinoči je. Ko sem zaslišal brata Kontrec in ostanek nadpovprečnih glasbenikov iz Lange, sem kar lepo odložil daljinca in prisluhnil. Pa ne da bi ju slišal prvič gosti v živo, smo se že prej srečali v Cankarju, ko jima je kot gost vletel Đuro – in prav zato sem ostal na programu javnega zavoda, kjer so me sicer lepo odvadili glasbenih terminov. Vmes, ko so igrali, sem se spomnil enega najbolj slikovitih opisov njehovega glasbenega izraza; ko sem namreč »mojim« Srbom iz Exita prvič predvajal njihov album, je bivša šefica siknila »Jebote, Cigani na sedativima!« Že drži, da po glasbenem izrazu niso tolikanj divji kot sorodno zveneči sestavi z Juga. In tudi nimajo tipičnih trobent s fronte, ampak so pošteno nagnjeni k strunarjenju, godenju in bolj melanholičnemu razpoloženju. Takemu, ki bi ga pač pripisali Prekmurju, njihovemu tekstopiscu Feriju Fainščku ali ostalim elementom, ki pač tvorijo Langino sozvočje – med drugim slovensko okolje, ki ju posluša v pretežni meri.

Na Lango je – žal – bolj kot glasbena vezana glasovalna zgodba lanske EME, kjer je bila razlika z zmagovalko Rebeko na koncu sodniškega podaljška par sto glasov. Izmaknil se jim(a) je Beograd, kamor je odšla zmagovalka in je – po zadnjih zapisih žute štampe – pripravljena za nekaj velikega. Pustimo zmagovalko, čeprav bi se dalo o njej reči marsikaj. Bolj simpatična sta mi »moralna zmagovalca« (kot se je glasil naslov članka o njima v Hopla), ki sta rekla, da ne bosta več poskušala na EMI, ampak je življenje naneslo tako, da bosta tam znova tekmovala. No, potem bom letos znova gledal EMO. Osebno mi je Langa najboljša reč, kar se je zgodila EMI, ker jo je pičila sredi njene zaspanosti, neinovativnosti, letargiji lepih in praznih ter obrtnikov ali obrtnic, ki strateško vložijo par tisoč evrov za zmago. Negledljiv in neposlušljiv dolgcajt. Potem se je zgodila glasba, na glasovanju pa še narod. Ki ni glasoval za nekoga, ampak proti nekomu. Bo letos drugače?

In kaj ima potem glasba sploh opraviti z zadevo? Morda to, da so postali vseslovensko znani po ekspresni poti, ki si je nujno nista niti predstavljala. Kot si ni marsikdo pred EMO, da je to lahko tudi nepričakovana politično aktivistična manifestacija. Potem, ko je lani sledila prva epizoda in preden se odvrti nadaljevanje bitke za zmago, me zanima, kak bo letošnji odziv nanju. In na Manco Špik, s katero sta za letošnji naskok zamenjala Civile, ki so lani igrali z njima. Morda je skrivnost v ženski in morda zanjo velja isti opis, kot ga je eden izmed njiju sinoči uporabil za opis enega netipičnega romskega instrumenta: »Čeglih ne sodi zraven, ima duše.« Držim jima pesti in bom – kdo bi si mislil – drugo leto zapored zaradi Lange gledal prireditev, ki bo prinesla v deželo večjo napetost, kot jo premorejo trije veliki športni vseslovenski derbiji (Maribor-Olimpija, Olimpija-Krka in Jesenice-Olimpija) skupaj.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

8 odgovorov na “Langa”

 1. simonarebolj - 21.01.2009 ob 18:49
  simonarebolj

  “Držim jima pesti in bom – kdo bi si mislil – drugo leto zapored zaradi Lange gledal prireditev, ki bo prinesla v deželo večjo napetost, kot jo premorejo trije veliki športni vseslovenski derbiji (Maribor-Olimpija, Olimpija-Krka in Jesenice-Olimpija) skupaj.”

  Haha …

  Mimogrede … Kaj je sploh derbi? In celo veliki obstaja? …

 2. Tomica - 21.01.2009 ob 19:12
  Tomica

  Derbi – sprva izraz za srečanje športno dveh (ponavadi skreganih) moštev iz istega mesta; kasneje splošni izraz za nogometne (in druge) klasike – Real-Barcelona, Inter-Milan, Bayern-Schalke ali Arsenal-Liverpool-Manchester-Chelsea kdorkoli proti komur koli. Slovenija ima po en derbi na športno panogo… In eno EMO :)

 3. Tilen - 22.01.2009 ob 09:38

  Pravi športni derbi v Sloveniji je lahko samo Olimpija-Maribor in pogojno tudi tisti hokejski med Jesenicami in Olimpijo.

  V tujini pa absolutno El Classico (Real-Barca), Merseyside Derby (Everton-Liverpool) in derbi Liverpoola in Uniteda…

 4. Tomica - 22.01.2009 ob 11:06
  Tomica

  Pogojno je derbi tudi Olimpija-Krka, še posebej v tem stanju, ko pol Novega mesta pride v Tivoli spodbujati svoje, ki na koncu dejansko zmagajo (minuli vikend, če se prav spomnim). V tujini pa jih je kolikor hočeš; meni bolj simpatičen je recimo Celtic-Rangers na Škotskem, pa Dinamo-Hajduk in Galatasaray-Ferenbahce.
  Imamo pa zdaj z Lango derbi drugega tipa – glasbeni. Sami proti vsem (oziroma Solo contra tutti, kot pravijo člani reške Armade)…

 5. nevenka - 24.01.2009 ob 13:41
  nevenka

  Zatipkal si se, Feri je pa Lainšček ;-)
  Mi poveš prosim, kdaj je EMA, jaz take reči bolj slabo zasledujem.
  Ciganska muzika mi je pri srcu, vsaj naša, prekmurska ima res nekam melanholičen melos. Tako, da utegnem navijat za Lango.
  Tudi moji frendi, ki sicer ne posegajo v tovrstne nastope kot je EMA, špilajo etno muziko, ansambel Kontrabant. Njim je napisal nekaj pesmi moj prekmurski prijatelj Karel Turner, ki prav tako kot Feri čuti zelo od blizu svoj domači kraj in njegove ljudi.
  Ojej, dobra je ta…”na sedativih”, he, he…

 6. Tomica - 25.01.2009 ob 17:22
  Tomica

  Nevenka – EMA bo drugi konec tedna; sobota polfinale, nedelja finale. Sem malo prej gledal poldrugo minuto dolg izseček komada, ki ga prepevat ain igrata z Manco Špik. Kaj reči, ni slab. Ampak letos so konkurenca Čuki in bojim se, da nam zopet ne bo zneslo… OK, bomo videli, ampak občutek imam, da bo Potrebuješ slavil.

 7. simonarebolj - 25.01.2009 ob 17:54
  simonarebolj

  @Tomica:
  Letos je v igri tudi strokovna žirija, torej bi po prepostavljeni logiki smisla Čukov za internacionalni možen uspeh komada, morali Čuki odpasti kot usran golob, saj nam oni pač servirajo muziko, ki je lahko tržno uspešna samo v Sloveniji.

  Seveda pa obstaja možnost, da žirija Potrebuješa celo podpre, ker je njihov Na zdravje kolega, kot so pred leti poskrbeli, da je zmagal Mariov Dežan in nas tako uničili na Eurosongu.

  Vprašanje je torej, ali bomo fasali strokovno ali lobistično žirijo … hehe … Ker na to, da bi Čuki pokazali nekaj, česar si ne moremo predstavljat v presenečenju in sposobnostih dodane vrednosti, zelo dvomim.

 8. Tomica - 25.01.2009 ob 18:28
  Tomica

  Čuki imajo komad, ki je tak poletni hitič na sledi Kingston v Čuki preobleki + novi pevec namesto Vozlja se prijazno smehlja. O kakovosti nima smisla razpravljati, ker niso misice, da bi reševali svet :) Bi pa pripomnil, da tako zanič, kot je Dežan, vendarle niso. Tisto bitje nikoli ne more prodati toliko plat ali koncertov, pa tudi folku gre bistveno drugače na živce kot Čuki.

  Pri nas bodo po moje zmagali, ker imajo švoh konkurenco + otroke navajajo na svoj zvok že leta in eni otroci so odrasli + Potrebuješ dobro obvlada lobiranje in PR. Resda se lahko sprašujemo, koliko je konflikt interesov, da sodeluje avtor, ki dela oddajo na taisti TV (po drugi strani pa – če pogledaš Viktorje – v deželi ni drugega kot Pop TV).

  Tisto, kar meni zveni iz dosedaj slišanega, je pač prepričljivost aranžmaja glede na konkurenco. In glede na to, kaj sem danes slišal, se mi zdi, da bo rek “Čuki buttafuocki” tokrat namahal nekoga drugega… Sumim, da tudi moje favorite. Čez teden dni bom vedel…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !