GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Brena Nazionale

Objavil/a Tomica 27.01.2009 pod glasba, mediji

Če lahko za koga rečemo, da je zadnje čase osvojil slovenske medije, potem je to – Lepa Brena. Najprej mi je prejšnji teden Pigačev Marko omenil, da gre z njo na intervju in mi naknadno povedal približen citat, da ne dela koncerta za profit, ampak »da se pokrije.« Potem se mi je narisala še parkrat minuli teden po tisku, tudi v NLP-ju se je smehljala pred Lango, pa v žurnalu za ponedeljkovo jutro, pa dobro… Potem sem prišel na Pleme in prvi stavek, ki ga butnil moj plemenski prijatelj za začetek tedna je bil »Ona je ena zelo fajn gospa« in s tem opisal vtis, ki mu je ostal po snemanju oddaje z Breno.

Že lep čas ni nobena glasbenica povzročila toliko pompa in medijske pozornosti pod Alpami – če izvzamemo Saško, Rebeko in ostale domače aboniranke na straneh družabno-tračerskih revij; ki pa nekako ne štejejo kot konkurenca, ker so vedno tu. In so vedno pripravljene kaj postoriti za svojo promocijo. Ampak pustimo nosečniške štorije naših punc, ki bodo očitno domači hit sezone 2009; zdaj je prišla ena, ki jih lahko nauči marsikaj glede samega predmeta promocije.

Tako pač je, ko prispe pop (da ne rečem kar kulturna) ikona v državo, manjšo od njenega mesta. In tole, kar smo doživljali minule dni, je bil krasen test njene priljubljenosti pri nas po slabih 18 letih samostojnosti in nebivanja v skupni državi. Res je, da je dobra/najboljša v tem, kar počne; da je izumila pop-folk, ki je pozneje devalviral v turbo-folk. Res je tudi, da je zadnji lanskoletni album Udji slobodno šel v 850 000 izvodih. 48-letna Fahreta Živojinović, rojena Jahić, z levo roko doseže številke, ki so večne mokre sanje marsikaterega glasbenika – še sploh v dobi interneta. Ona to opravi tako na lagano, vmes med uvažanjem znanih brandov v Srbijo in skrbjo za družino in pisanjem biografije in še čim, kar počne.

Sicer smo v zgodovini tega prostora imeli prave in (s)producirane seks simbole, ki so se osvobajali skupaj z nami. In o tem bi lahko marsikako bolj konkretno podal kdo starejši od mene, ki z roba spomina pripraskam osnovnošolski event, neka proslava, in Jake Šraufencigerja, kako pripoveduje vic o tem, kako se je na koncertu Lepe Brene skril pod oder in skozi luknjo gledal gor ter v nekem trenutku zajavkal »Moj rodni kraj, kak’ te ‘mam rad!« Konec banalnega vica, ki plastično kaže način, na katerega so moški vse Juge z očmi požirali nekdanjo košarkarico (kjer je med treningi dobila ime Brena, Lepa pa so dodali pozneje…) Kje se je pozneje zgodila tranzicija oziroma podaljšek iz femme fatale na Brena Nazionale, mi ni povsem jasno, ampak pametnejši od mene pravijo, da še pred prvim filmom iz serijala Hajde da se volimo. Meni je sicer zelo všeč dejstvo, da so jo Srbi vzeli za svojo ne glede na poreklo. Pa ne samo Srbi, ampak de facto ves Balkan. K čemur je nedvomno pripomogel njen racionalni in človeški pogled na svet ter neka avtentičnost, ki jo izžareva v svoji pojavnosti. Ali iskrenost, če se ji bolje poda slednji opis…

No, podatek, ki je glede Brene fasciniral mene, je bil bodycount novinarjev. Na Bledu naj bi Fahreta oddelala 17 novinarjev oziroma ekip v enem dnevu. Menda je bil čas pogovora omejen na 25 minut, ampak vsaj dva izmed teh sta mi zatrdila, da je bilo druženje bistveno daljše. Brena je v mladosti bila športnica in je skozi svojo kariero slovela po tem zdravoživljenskem duhu, treningom in ohranjanju svojega fizisa. Ampak 17-krat odgovarjati na podobna in sorodna vprašanja, vedno v malce drugačnem duhu, pa vseeno bližnja… Carica, kot pravijo južno za take ženske. Pri vsem tem ima koncert v Tivoliju komaj na prvi pomladanski dan, ampak to je očitno vzporedno in ne tolikanj pomembno dejstvo; ali pa je del kampanje za tiste (iz mlajših generacij), ki je še ne poznajo in imajo zdaj slaba dva meseca časa, da se za nazaj naučijo Čačak Čačak in Mile voli disko. Ja; ni kavelj v koncertu, ampak širjenju nadnacionalne legende in demostraciji njenega čaščenja pri nas, ki očitno traja tako kot drugod.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

4 odgovorov na “Brena Nazionale”

 1. nevenka - 27.01.2009 ob 19:07
  nevenka

  Profesionalka. Turbo folk zame ni damsko področje. Brena je pa vseeno dama.

 2. Tomica - 28.01.2009 ob 11:55
  Tomica

  Ona je postavila standarde najprej sebi, nato pa še sceni, ki jo je sorazvijala. Balkan Brena mi na koncu – po izjavah – deluje zdrava v glavi, in morda je to dober odsev osebnosti…

 3. markopigac - 28.01.2009 ob 18:35
  markopigac

  jaz pa mislim, da je vsega kriv Raka Marić. Dugme, Brena, Ceca, Haris Đinović, Zdravko Čolić.. sem še koga izpustil?

 4. Tomica - 28.01.2009 ob 19:24
  Tomica

  Hm, pa reči, da so vsi isti… To, da ima dober PR, je posledica tega, da je dobra (in ne obratno, kot je pri nas vedno bolj navada, pa tudi tujina več ni imuna na to…)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !