GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Križišča

Objavil/a Tomica 30.01.2009 pod glasba

Razmišljanje o križiščih in razpotjih se je začelo nekaj tednov nazaj, ko je eden (naj)bolj znanih drum and bass (za laike: zvrst elektronske glasbe, krajše dnb) DJ-jev Zinc na svoji MySpace strani objavil blog z naslovom »no more dnb« ter noter gladko razložil, da ne vrti več tega žanra, ampak house. Predlani maja je še gostoval v štirki in dva meseca zatem na Exitu, set v 4ki je bil dnb, okoli konca istega leta pa je na križišču (ali razpotju) zvrsti preprosto zamenjal žanr in odšel po drugačni poti naprej.

Sicer sem dobil vtis, da je zaradi tega prestopa bolj šokirana publika kot sam glasbenik; namesto pričakovanega se sliši nekaj povsem drugega, kot bi pripisovali imenu ali nadimku, ampak kolikor sem preveril na domači publiki na slovenskem dnb forumu ga niso ravno sežgali na grmadi, kar se pogosto zgodi »izdajalcem« svojega žanra in publike. Res je tudi, da ima možak kar nekaj smisla za tovrstno plenk-plenk glasbo, ki jo izvablja z zvokovjem, pa tudi nadpovprečen DJ je – brez preteklika.

Publika ima to lastnost, da je samodejno mobilna znotraj različnih žanrov, glasbenih izrazov in izvajalcev. In ne poznam človeka, ki bi vse življenje hodil samo na en tip glasbenih dogodkov; še posebej v eri festivalov, ki nas v toplejših mesecih oblegajo iz vsakega loga, in nam nudijo širše glasbene palete v različne smeri. Pa tudi sama ekspanzija raznolike glasbe, ki se vali skozi vse bolj digitalne formate v naša ušesa, širi obzorja.

Izvajalci pa… So za vedno zacementirani v svojem izrazu? Imajo pred svojo publiko pravico spremeniti glasbeni izraz, formo in žanr? Jih potem publika sledi ali jih mora po defaultu zavreči? In ali se lahko sploh nekdo, ki se je afirmiral v enem žanru, kar prostovoljno odloči za spremembo kluba – seveda ne v oziru osebne svobode, ampak grajenja kariere in zgodbe, ki vre ven iz plošč?

Po resnici – pojma nimam. Tale transformacija Zinca mi osebno sploh ni slaba, ampak se vseeno bolj veselim jutrišnjega seta kralja breakbeata Krafty Kutsa (pa čeprav njegova glasba mestoma povsem incestno flodra s housom). Pa EME v nedeljo, ko slišimo finalni obračun. Pa še marsičesa. Morda je glavna prednost poslušalca možnost izbire, ki je širša od repertoarja izvajalca – ne glede na to, s kolikimi smermi se je pečal slednji. To je lažje od iskanja odgovorov na nenavadna vprašanja en odstavek više – ali pa se motim?

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Križišča”

 1. mgerencer - 31.01.2009 ob 19:12
  mgerencer

  dnb? A to še posluša kdo? This is so middle 90`s;)

 2. Tomica - 31.01.2009 ob 19:41
  Tomica

  ne boš verjel, vedno več je mladih zadnji dve sezoni… mogoče imamo že revival

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !