GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

EMAnacija

Objavil/a Tomica 1.02.2009 pod glasba, mediji, politika

Evo, kaj smo si zaslužili; letošnja izdaja EME je dejanska emanacija naše široke glasbene kulture po nacionalni RTV, ki nam lahko predstavlja ogledalo nacije. In če je bil tole pogled v zrcalo, so moja čustva mešana. Nekje med čudenjem, zavračanjem in strahom. Ampak pojdimo po vrsti, torej od sobotnega polfinala. Vloga grozne sovoditeljice – ali je pravilno grozna vloga gostiteljice – je bila gopodični MMM pisana na kožo oziroma karakter, s čimer je morda genialni scenarist hotel odvrniti pozornost od posamičnih poškodb domače glasbene scene, ki smo jim bili priča v dnevu ali dveh. Tako da je povsem razumljivo, da je ena Marička iz zaodrja že v dvanajsti minuti ponujala rizle… Očitno so jih rabili!

Slaparjeva, ki je minule dni vnaprej razglašala pripravljenost na zmago, je bila tanka na glasku in ji niti preboj naprej ni uspel. Brigitka nas je s kostumografijo spomnila, da se bliža pust in da bo letos gusarka, iz komada pa je puhtel Wernerjev mediteranski melos. Pa omembe vreden Gianni Rijavec in christian pop replika nečesa od nekoder pred njim. Pa štirje klasiki v okvirjih. Pa svašta in voditeljica, ki je bila vedno bolj čudna. Ko je zadnji odpel Mission, je celo playback iskreno ploskal, da je bilo konec vsega. Za tisti dan.

V nedeljo je potem v začetku kazalo na nadaljevanje sobote, kmalu pa se je stanje poslabšalo. »EMA je klimaks glasbenega ustvarjanja,« je priletelo iz voditeljskega dela maneže in po predstavitvi šmorna od komisije so začeli nastopati, jaz pa sem se od prvega komada naprej spraševal, če v nedeljo sploh nastopajo znova, ali pa kar vrtijo posnetek ne glede na napis »živo« pod logotipom TVS. In če je na odru občasno več ljudi, kot pred njim – kar bi se dalo sklepati po aplavzih, ki so bili… hja, na nivoju prireditve.

Tekmovalni pogram: drugi zapovrstni Čuki so mi bili celo malce bolj šibki, kot sem pričakoval; pri Quartissimu mi je bila v nedeljo najbolj všeč sekvenca solaže kitare, ki je ni bilo v kadru. No, ob Omarju smo se doma že spraševali, zakaj je finale bolj grozen od polfinala. Pa grozen slovanski »naglasak« na angleški tekst je bil hudo mimo. Fant, najdi si kakšnega prijatelja iz Anglije ali Amerike, pa se kakšno leto z njim pogovarjaj po telefonu, pa potem znova kakšno v saksonskem jeziku zapoj… Potem je predstavitvena Imitacija FaceBooka povedala da, Brigita ponoči zabava množice (hm, hm…), njen komad Druga liga pa je finalu navkljub bil precej iz nomen-est-omen kategorije. Slavko Ivančič je imel z Ne me jugat že vsoboto najbolj prepričljiv komad. Karmen je delovala kot kopija Beyonce, kopija Tori »Unbreak my heart« Braxton pa je bila moškega spola in je slišala na dva imena, ki ju niti navedel ne bom, ker si tako jokav tip ne zasluži omembe v mojem blogu.

Super je bil tudi lanskoletni ruski zmagovalec, ki je med kalkulacijo glasov veselo nakladal in tako zaokrožil cirkus oziroma ciklus nacije. Njegova animacija neobstoječe množice v prireditvenem prostoru je bil vrhunec Potemkinove virtualije, ki je tokrat naletela iz TV sprejemnika. V tem trenutku mi je bilo že pošteno vseeno, če bo Langa zmagala (tako ali tako je na začetku kazalo bolje z njuno kariero; in čeprav jima nimam pravice ali namena očitati, da sta se podala na komercialnejšo pot, mi je vseeno malo žal za način, na katerega sta se lotila zadeve…) in sem res samo formalno čakal še glasovanje, ki je nekam zabilo vtise, ki so se ustvarjali pred tem finalom. Ko je Langa postala zmagovalec glasovanja publike, s strani komisije pa ni dobila točke, se je povsem plastično pokazal razkorak vsega večera. Ne bom zdaj nabijal, da so ju pokradli ali znova pokradli; ampak zmagati pa res ne moreta, a ne…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

15 odgovorov na “EMAnacija”

 1. irenca - 1.02.2009 ob 22:20
  irenca

  podpišem. Razen tega, da mi je Omar kljub vsemu (ne morem verjet, da to pravim) bil še najsvetlejša točka med vsemi. Še enkrat, ne morem verjet, da to pravim.

  Čeprav mislim, da slabše ne more bit, mi gre na kurac, ker vem, da mi bodo drugo leto, spet kot vsako leto znova, dokazali nasprotno.

  Faaaaaaaaaaaaaaaak…

 2. kinkitone - 1.02.2009 ob 23:33
  kinkitone

  Jaz sem za naše.

 3. markopigac - 2.02.2009 ob 00:47
  markopigac

  Eme nisem čakal v pričakovanju, a so me nanjo opozorili, pa sem prešaltal in se malce spustil ob teve v horizont položaj. No, vmes sem zaspal ob melodijah naših žvrgolejev. Do 0.30, ko sem spet vstal. Spomnim se nekih melodij v polspanju. Vse skupaj en velik bulšit in nič druga.

 4. IZTOK GARTNER - 2.02.2009 ob 03:25
 5. nevenka - 2.02.2009 ob 05:00
  nevenka

  Nekako moram povedati, da pa po tem, kar sem videla in slišala na Slovenski popevki, nisem imela zelo visokih pričakovanj, tako da jih je Ema celo malce presegla. Žal mi vodenje ni bilo všeč, niti oblačilni slog.
  Zmagala je muzika, kjer ima vokal bolj stransko vlogo, a mi je vsaj šla v uho.
  Bomo videli kaj iz vsega še bo.
  Vsekakor bom držala pesti za naše.

 6. Tomica - 2.02.2009 ob 08:49
  Tomica

  Tole z držanjem pesti za naše (a je kdo mislil Lango?) je potem na zaključni prireditvi itak balkanski blok :) Ena od fascinantnih lastnosti EME pa je tudi, da vedno ponudi več odgovorov, kot bi si kdo lahko zamislil vprašanj…
  Še to: ravno je bil na radiu Gianni, Glooo-o-ooo-ria. Zdaj ga šele slišim, ker sem na TV bil fasciniran nad pojavo in očitno nisem slišal komada, čeprav sem ga poslušal. Prosim ZKP RTV za čimprejšnjo izdajo CD-ja – letos niti dvojen ne rabi biti…

 7. nevenka - 2.02.2009 ob 08:54
  nevenka

  Če že mene vprašaš, bi na Evroviziji enkrat rada doživela nepolitično glasovanje, ne blokovsko.
  Ker bi me res zanimal glasbeni okus.

 8. Tomica - 2.02.2009 ob 09:03
  Tomica

  Nevenka, po moje pa je to nemogoče s tem, sedanjim konceptom vabljenih avtorjev, uveljavljenih zvezd (s PR stroji ali strojčki za sabo) in dvotaktnega glasovanja. Morali bi samo glasbo vrteti, mi bi glasovali, potem pa bi komaj videli, koga/kaj smo izbrali… Samo potem bi zadostoval že prenos za radijske sprejemnike. Spektakel bi, pa ga ne (pre)moremo narediti…

 9. celjecelje - 2.02.2009 ob 11:19
  celjecelje

  Slovenija proizvaja vrhunsko narodnozabavno glasbo.

  Ne Avstrija, ne Nemčija, ne Švica – do kolen nam niso.

  Pop glasba in SLO pop pevci pa očitno niso nek bingo.

 10. nikokaoja - 2.02.2009 ob 16:07

  Prav imaš Tomica,tudi mene je motilo, ker kitare na odru sploh ni bilo, kljub temu, da je tista kratka solaža zelo izstopala. Upam, da bo v Moskvi kitara zraven, ker drugače bo prazno. Pa kakšen dolgolas kitarist mora bit, da mu bodo lasje plapolali v vetru. Kar se pa tiče Lange: mi itak vse zamudimo za eno leto. Lani, mislim da bi se bolje odrezali kot pa dremljeva, letos pa so imeli slab komad, zato niso dobili nič točk od žirije, valjda, folk jim je dal pa 12 zaradi lanskega leta. Tako to gre.

 11. Tomica - 2.02.2009 ob 18:16
 12. nikokaoja - 2.02.2009 ob 18:17

  Eh, jebi ga, tako je, ko preveč pričakuješ. :)

 13. somaarsen - 3.02.2009 ob 00:11
  somaarsen

  Nekoč, bolje, v osnovni šoli, je tovarišica (takrat se jim je še reklo tako) izjavila, da so naši južni bratje bolj talentirani za brcanje žoge, mi pa za glasbo. Juhej! Prav rad bi jo srečal danes in rekel besedo ali dve o tej naši priljubljeni prieditvi. Hej, vsako leto spremljam Sanremo in tudi tam vsako leto jamrajo in se zgražajo, kaj bi šele rekli, če bi videli našo Emo. Po moje je problem zelo enostaven. Če ste spremljali izjave nastopajočih, pred in po prireditvi, vsi so nekaj stokali okrog tega, da jim je Ema prej nujno zlo, kot pa kaj drugega. Dajte malo veselja in volje v nastop, pa bo takoj lažje. Za voditeljski par lahko rečem le eno, katastrofa. Prav imaš, ko govoriš, da je njun humor odvečen, če se temu sploh lahko reče humor. Zakaj bi sploh moralo biti vse skupaj humorno?! Polesa je treba dati čimbolj stran od glasbe, a se sploh še kdo spomni polomije Nikoli ob desetih? Uf, Uf …Voditeljica pa … res, da je hotela biti nekakšna bič, za spremembo, ne uslužna in prijazna, temveč bič. Ok, bo še trajalo preden se bo pojavila kakšna fatalka v tem prostoru, osornost pač ni dovolj. Vse skupaj je tako jebeno predvidljivo, že res, da je to Ema, toda ta zajebana slovenska prizadevnost še zdaleč ni dovolj za kakršnekoli presežke. Saj ne, da bi človek pričakoval preveč od Eme, faktor iznenđenja bi pa lahko obstajal. Zame je največji poraženec Omar, roker po duši, po drugi strani pa čisti produkt te nadzorovane mlakuže. Mogoče je res frajer, a v njegovi glasbi se to niti najmanj ne pozna.Umetno gnojen talent pač. Pa te naše Brigitke, ki navodno znajo Bacha miže odšpilati, ko jo pa vidiš na odru te prime srat. Džani naj se raje posveti vzreji belih golobov, bo manj škode. Pa ta frčafela v zaodrju, tipičen produkt AGRFT-ja, skuša biti drzna, tako, da se lepotcem usede v naročje … res se ni nam treba bati za rodnost. Saj ne vem, malo streljam, mogoče v prazno in ne vem, če je res potrebno izgubljati besede. Aja, pa še nekaj, za mojo tovarišico, kot bi rekli naši južni bratje: “Nije sve u lovi, ima nešto i u ljubavi.” Malo ljubezni do vsega skupaj, moji dragi, obožujem popevke, dajmo že enkrat izbrisat iz registra zlata šezdeseta … Pop je pop, krep je krep! Amen.

 14. nevenka - 3.02.2009 ob 07:06
  nevenka

  Bili so zelo nekulturno jezni. Langa. Pa še ljudje so se jim res hoteli oddolžiti.
  Njihova letošnja pesem pa ni bila ne evrovizijska ne etno. Res ji je manjkal šarm.

 15. Tomica - 3.02.2009 ob 08:05
  Tomica

  Škoda za poražence, ampak težko je vedno sprejeti poraz v finalu. Sicer pa lahko – namesto njiju – pričnemo obirati zmagovalce :) mislim, Hrvatico in štiri slovenske godalce…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !