GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Stroj=StrojMachine

Objavil/a Tomica 10.02.2009 pod glasba

Prejšnji teden, ko sem bolan poležaval po bajti, se prekladal sem ter tja, krehal in kihal ter pretežno šel samemu sebi na živce, me je presenetil klic Jorgeta alias Jurija, glasbenega znanca iz mojih bolj aktivnih novinarskih dni. Malo smo se vmes raztepli in razgubili – kar zveni skoraj neverjetno, če pomislimo kako majhna je dejansko Slovenija… ampak je možno tudi pri nas – in vmes sem tudi spregledal izid njihovega EP-ja (beri: CD-ja s štirimi komadi) Vacuum. In ena prvih misli mi je bila, da tokrat verjetno ne bo takšna mineštra, kot je bila nazadnje…

»Nazadnje« se je začelo več kot dobro; sredi leta 2006 sem pisal profil o Aleksiju Kobalu, čigar naslov pove vse: »Multikulturnik z dušo otroka«. Takrat so The Stroj izdali tudi – zdaj se zdi, da zadnji – album v tej postavi, Cona, ki jo je za isti tednik takrat recenziral David Verbuč. In Cona je bila nedvomno ena tistih slovenskih plošč, ki si že zaradi ovitka zasluži poseben položaj v zgodovini slovenske glasbe, če pač zanemarimo vse ostale komponente, ki so Stroj naredile za takbend, kot so bili. Namesto besedičenja o kovinskih platnicah ovitka sem ga raje slikal, da pokažem vpliv zraka na železo.

Potem je Stroj evolviral; najprej razpadel, nato pognal v novem projektu StrojMachine, o čemer sem prav tako pisal.

Da pa ni prišlo do romantičnega razhoda, je malo zatem povedal Aleksij Kobal v pismih bralcev Mladine: »V omenjeni rubriki Jurij Šuhel, dirigentska palica novo nastajajočih Strojmachine, razkriva ozadje razpada skupine The stroj in vmes trosi popolne nesmisle, ko poskuša na hitro pomesti z mojim sodelovanjem in angažiranjem pri omenjeni skupini. Jure Šuhel je marsikomu znan po svoji izjemni podjetnosti, zato rad prevzema vlogo diregenta tudi na področjih, ki jih malo manj pozna. Tako je na primer seznanjen, da sedaj več slikam kot muziciram, zato naj bi bil na zadnjem albumu manj prisoten, kot na predhodnji dveh.

Bil bi sicer počaščen, če bi glasbeno res sodeloval pri prvih dveh albumih, a nisem. Sodeloval sem le kot oblikovalec drugega albuma in bilo mi je v čast. Še bolj sem bil vesel, da sem lahko po Primoževi zaslugi pristopil k skupini in s svojo malenkostjo pripomogel k zvoku zadnjega albuma z glasbenimi vložki, kot tudi z izdelavo številnih inštrumentov (pihala in strunski inštrument); da o konceptu in oblikovanju zadnjega albuma niti ne govorim. Ker je to v popolnem nasprotju, kar govori Jure Šuhel, sem primoran demantirati te nesmisle, ki so za na novo odeto nedolžno podobo benda nujni, med vrsticami pa le gladijo popolnoma beden razhod skupine The stroj.

Na koncu bi Juretu Šuhlu ponudil v pomislek dvoje: kolikšen je bil njegov glasbeni vložek na zadnjem albumu in ali se mu ne zdi malce nenavadno, da bend ki je s svojim zadnjim albumom dosegel najboljše ocene, po njegovi zaslugi razpade?

Novim silam StrojMachine želim vso srečo.«

V tem, zadnjem stavku se je meni zdelo bistvo sporočila; tudi če lahko za nazaj ocenjujemo delo Stroj, je novim silam – kot jih je slikar slikovito orisal – zaželel srečo. Mr. Nice guy after all… Nove sile so se zakopale v Laškem, delale in snemale, preložile izid novih materialov in ti so me dosegli sedaj, v ‘09. In nov markanten ovtek (glej plombo zgoraj desno).

Tile posnetki iz Vacuuma (ki jih lahko slišite na http://www.myspace.com/strojmachine ali na njihovi strani http://www.strojmachine.com ) so mi osebno kar sedli, še posebej pa je zame spodbudno dejstvo, da je za snemanje, miks in produkcijo – pa še en remiks – poskrbel starosta slovenske elektronske scene, Aldo Ivančič. Zdaj pa čakam na celosten album, da spoznam smer, kamor bo pričel teči StrojMachine. In nov domač ovitek, ki bo sam zase umetniško delo…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “Stroj=StrojMachine”

 1. Človek - 10.02.2009 ob 19:15
  Človek

  Odlično. Bo treba preverit v živo… Edino bolje bi bilo, če dodaš link do njihove strani, kjer komadi resnično delajo, Myspace ima zopet težave…

 2. Tomica - 10.02.2009 ob 20:01
  Tomica

  Evo, precej http://www.strojmachine.com/ , v sekciji Vacuum sem videl linke na mp3 od komadov. Prijetno poslušanje

 3. nevenka - 11.02.2009 ob 07:13
  nevenka

  Nazadnje sem poslušala v živo še The stroj in sicer v Domžalah na Etno rock festivalu.
  Udarni fantje. Delovali so kar nekam apokaliptično.
  Tele nove reči si bom pa še morala malo ogledat.
  Hvala za linke.

 4. Tomica - 11.02.2009 ob 12:53
  Tomica

  Ravno včeraj sem potem bil na kavi z Jorgejem in je povedal, da se obeta dosti pomladansko-poletnih koncertov pri nas, nekje pred novim letom pa izide tudi nov album StrojMachine.

 5. Strojmachine - Ljubljana, Cvetličarna (16.4.2009) - 17.04.2009 ob 07:51

  [...] Najprej je bil The Stroj. Potem je v kolesju nekaj počilo in The Stroj se je reinkarniral v Stroj Machine (več pri Tomici). [...]

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !