GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Komad

Objavil/a Tomica 19.02.2009 pod glasba, nostalgija

Kako pogosto se nam zgodi, da se ujamemo na en komad, ki nas ves dan vleče iz konteksta okolja, življenja in vesolja? Po mojih izkušnjah kar dostikrat. Sicer pa od teh komadov živi industrija in premnogi glasbeniki; ujeti na občutek, ki nam ga zbudi in zbuja ponovno, od njegove moči odvisno, koliko krat se nas dotakne. In taki komadi so še močnejši, če imajo štorijo, kot jo moj naslednji nosi zame.

Začelo se je na Krafty Kutsu, ki je zadnjo januarsko noč gostoval v štirki, o čemer sem se takoj zatem razpisal v Mladini. In na račun tega teksta sem od Miquea (vodja 4ke) nažical posnetek Kraftyjevega seta, ki se še zda, par tednov zatem, pogosto vrti. Med komadi pa me je ujel eden z začetka, ob katerem sem še sam samo strmel. Beggin’… in se čudil, iz katerega rokava je padel tale brezčasen trans… ja, soul, ampak v remiksani verziji se še bolj razlega duša. Kolikor je to možno.

YouTube slika preogleda

Potem, ko sem po brskanju po internetu odkril avtorja originala (ki ima ducate reinterpretacij, ampak nič ne zveni žmohtnejše od originala… razen dobrega remiksa), torej gospoda, ki sliši na ime Frankie Valli in mi je v moji preteklosti že parkrat prečkal pot; še v rockabillyjevskih letih skupaj z The four seasons s hitoma Big girls don’t cry, Sherry ter Can’t take my eyes off you. Tale, ki zveni, kot bi ga pel afroameriški brat in ne Italoameričan, ki z dvema uhančkoma na zadnji sliki z njegove uradne strani

ravno ne daje vzpodbudnega vtisa, pa tudi glede na TV serije, v katerih nastopa zadnja leta (Sopranivi, Miami Vice,Full House) ne dajejo boljših obetov za nove dni. Ampak videz zares vara. Komad, kiga lahko gladko priložite na tarantinovo filmsko kompilacijo, pa ne bo nihče opazil. Tak, ki bi se mu po nekih standardih reklo evergreen, ampak je zame bolj primeren izraz nadčasen. Gonjen z par odličnih vetrov, v katerem se prepleta em šopek čustev… in očitno kulten.

Doživel je že ničkoliko obdelav in remiksov, kar se lepo vidi že na YouTubeu. Ena brazčasnost s strani oboževalcev, publike in ostalih, ki lahko na tole potujemo dolgo. Da je manija okoli komada, ki je nekje potihem postal po svoje kulten, pravijo tudi tile remikserji, ki se reprezentirajo preko MySpacea . Ampak krasen komad tale Beggin’, kaj drugega je sploh pomembno…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

3 odgovorov na “Komad”

 1. nevenka - 20.02.2009 ob 14:55
  nevenka

  Umaknili so video, ki si ga izbral za nas. Jaz sem si ogledala tale remix:

  http://www.youtube.com/watch?v=qN3kC_4xURA&feature=related

  Ima nekaj v sebi ta komad.
  Brezčasnost je najbrž prava beseda.

 2. Tomica - 21.02.2009 ob 09:44
  Tomica

  Hvala za opozorilo, sem še sam spremenil video s tem, ki predvaja remiks od Pilooskega. Od slednjega je ene par remiksov na albumu Frankie Valli and the Four Seasons – Beggin’ the ultimate collection.

 3. SchwartzGENA24 - 13.07.2011 ob 14:47

  Don’t you recognize that it is high time to get the loans, which can help you.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !