GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Murkooooo

Objavil/a Tomica 26.02.2009 pod glasba, mediji

Jesus Marija mati Madona (ali kako se že pravilno zapiše ta neubesedljiv krik, ki se ob tovrstnih priložnostih porodi znotraj človeške duše), Damjan Murko! Tako me je zjutraj presenetila pojava v malo medlem dopoldnevu, ko sem se primajal na VPK na snemanje Klikove oddaje Radodarno, s katero bodo v soboto ob 18h pričeli oddajanje njihovega novega TV programa. Murko je namreč sveža in najnovejša okrepitev Klikovcev – kolikor je pač beseda okrepitev primerna za njegovo pojavo – ki bo imel nekakšen Speakers Corner po Javšnikovi zamisli, v katerem bo pametoval.

Ej, spomnim se, kako sem prvič nabasal nanj; bil je “hit” po komadu Srečen, ker sem cvilimož, in še večji hit po pojavi, s katero je osvojil Slovence. Dal jim je namreč nasmeh na obraz, pa če so to bili zbrani obrazi na Miss športa pred par leti, kjer se je pol dvorane v preponi previjalo od smeha, pa preko medijev in svojega postulata. V bistvu sta dva pogleda na Murka – eden, da ki v njegovem nastopaštvu vidi pretvarjanje in slabo igro; drugi vidijo avtentičnost in iskreno vero vase, v svojo izvirnost in edinskost. V vsakem primeru pa je jasno, da s svojo nebogljenostjo zbuja (po)smeh mase, ki se bo morda nekega dne celo navadila, da je DM odsev frustracije, ki se ob pogledu na to bitje nedvomno (po)čuti superiorno.

Že pred časom sem pogledal njegovo Akademijo (ali kako se imenuje njegov videoblog ali kar koli je že tisto bilo), v kateri je pametoval o zvezdništvu sredi mariborskega Pentagona, blokov v središču mesta, ki so bili včasih oficirski bloki, do danes pa – kolikor mi je znano v ljubljanskem prostovoljnem eksilu – še nimajo statusa Beverly Hillsa levega bregu. Že zadnjič je kolegica Nataša omenila, da je prav nenavadno, da ravno iz mariborskega rejona prihaja toliko biserov kot DM, Sebastijan, Domen Kumer in da se je tja preselila muca Reynolds. En pravi bazen kadrov, ki želijo uspevati preko glasbe…

No, skočil sem na oder pokazati pravo zvezdo, ki sem se ji predstavil in ji stisnil roko. Njegova nežna ročica je zaplahutala v moji šapi, njegov pogled je tako tiho vpraševal “kdo je ta človek” ampak se je prijazno in naučeno nasmehnil. To mu menda gre skoraj najbolje v državi in v tem je že zdavnaj s prestola zbrisal Pop TV-jevega športnega voditelja Tomaža Klemenčiča in župana Zorana Jankoviča, ki mu navkljub daljšemu treningu po hitrosti in vprašljivi primernosti vsakega sproduciranega nasmeha ne moreta približati do kolen. Marta “Zadeta od lajfa” pa je škljocnila spodnje remek-delo.

Potem, ko sem odhajal iz studia, sem za sabo slišal DM-jev glas “Aha, ti pa si slikala!”, ko je z desetsekundno zamudo dojel, da sva z Marto imela kader za fotko. Prišel sem v pisarno in povedal“Dal sem roko DM-ju.” Nataša je rekla: “Pojdi si jih oprat.”

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

31 odgovorov na “Murkooooo”

 1. Marko Crnkovič - 26.02.2009 ob 23:49
  Marko Crnkovič

  He-he, epohalna fotka!

 2. nevenka - 27.02.2009 ob 06:02
  nevenka

  Ko vidim Murka, se vedno vprašam kakšen je bil Freddy v mladih letih, tisti iz Ulice Brestov. Pojma nimam zakaj me vedno spomni nanj.
  Kot zakleto.

  To, da pri nas taki fenomeni obstajajo, pravzaprav res veliko pove o nas. O tem, kakšni ljudje se nanj terapirajo.

 3. nevenka - 27.02.2009 ob 06:06
  nevenka

  He, he doktor Murko :-)
  a če se lahko proda, se naj kar.
  Mene nihče ne kupi.

 4. Tomica - 27.02.2009 ob 08:31
  Tomica

  Včeraj sem slišal še eno anekdoto (no, bolj kozerijo…) za Trenja na popularni TV, v kateri sta nastopila skupaj s Crnim (ha ha ha) ga je šofer (!) pripeljal ob desetih dopoldan, Murko je menda samo odložilo obleko in “šel po opravkih” (!!), prišel nazaj do treh in počakal na oddajo, kjer je spregovoril dva stavka in ga je lahko šofer odpeljal nazaj v MB… pri vseh drugih bi se spraševal, če je res; pri Murku pa se sprašujem, zakaj ne bi bilo res… fenomen, povsem dobro ga je zajela Nevenka

 5. schpella - 27.02.2009 ob 10:51
  schpella

  ah no… ne vem zakaj si vsi dajete toliko dela z njim. Opazka o umivanju rok po rokovanju z njim se mi zdi povsem nepotrebna žalitev nekoga, ki je samo človek, pa če ga ljudstvo še tako želi proglasiti za kaj drugega.

  Danes sem na Facebooku dobila povabilo v skupino “Če ta skupina doseže 400.000 članov (al’ koliko že), se Murko preseli na luno”. Mislim, višek duhovitosti.

  Ne razumite me narobe, prosim – v življenju sem slišala samo en njegov komad in se takrat odločila, da poslušanja drugih njegovih “glasbenih” umotvorov raje ne bom tvegala in tudi njegovih lekcij iz zvezdniške akademije nisem zmogla vseh pogledati – enostavno ni šlo. Ampak neumestno se mi zdi žaljenje osnovne pojave nekega popolnoma neškodljivega človeka.

 6. Tomica - 27.02.2009 ob 11:01
  Tomica

  schpella – Dober point bi imela, če bi se DM počutil užaljenega, prizadetega in razžaljenega. Ampak očitno mu te komponente dostojanstva niso tolikanj pomembne, da bi se zavzel zanje napram karieri, ki se mu dogaja. Eno je, če te ljudje imajo za klovna; drugo, če to sprejemaš. Tista opazka o pranju rok pa je resnična in zame kot avtorja zapisa plastična refleksija odnosa do Murka. Ki sploh ni posamična in to je njena vrednost, všečnost gor ali dol…

 7. nevenka - 27.02.2009 ob 11:12
  nevenka

  Strinjam se s Tomico, da se Murko sam izpostavlja in po možnosti še malce podkuri vse skupaj. Trač je njegov princip ostajanja v fokusu javnosti. V tem, da je zvezda, se sicer moti, ker pač ni. Je pa znan in zna slovensko neumnost dobro vnovčiti.
  Če Murka nekateri ne bi popolnoma deskreditirali, bi sploh ne imel možnosti za slavo.

 8. schpella - 27.02.2009 ob 11:26
  schpella

  Tomica, o resničnosti opazke sploh nisem dvomila in v primerjavi z drugimi komentarji na njegovo pojavo je pravzaprav precej mila (če si prebereš niz komentarjev na katerikoli youtubov filmček o njem, ti lahko postane slabo – od groženj s tepežem in brcami v glavo, pa do želja, naj že enkrat crkne).

  Murko tudi sam popolnoma javno priznava, da mu je pomembno, da se o njem govori, pa tudi če slabo – kaj ga v tej želji motivira, pa mi ostaja uganka. Pravzaprav bi bilo najbolje, da bi tudi sama enostavno rekla “Ja Damjan, potem naj ti pa bo – o tebi se ogromno govori, in to v glavnem slabo, tako da ti samo uživaj!”

  Ampak žalitve me vseeno vedno malo znervirajo, ne glede na to, kako se njihov naslovnik nanje odziva. To je to, pa brez zamere :)

 9. Chiara - 27.02.2009 ob 12:50

  “KLIK TV je družbeno aktivna in energična televizija z zabavno-poučnimi vsebinami, ki gledalcem ustvarjajo aktivno zabavo.”… in tako naprej (vir: kliktv.si). Če bi prebrala samo njihov opis, bi še mislila, da je vredno ogleda… tudi zasedba ni slaba… in zakaj to potem pokvarijo s tako nizkim nivojem gostov? Res tako podcenjujejo gledalce ali pa je takšna ciljna publika?!?

 10. Tibor Jablonsky - 27.02.2009 ob 14:58
  Tibor Jablonsky

  Murko je Iztok Gartner, samo veliko bolj uglajen.

 11. Tilen - 27.02.2009 ob 16:26

  Murko je “slaven”, ker mu javnost naseda iz članka v članek.. Če ne bi pod vsako “Damjan Murko __________” (dalje vstavi po želji) na 24ur portalu bilo 15 strani komentarjev, že zdavnaj ne bi več pisali o njemu..ampak očitno je še vedno magnet za množice :lol:

 12. Tomica - 27.02.2009 ob 18:26
  Tomica

  schpella – če se sam zezam na račun drugega, potem tudi ne morem/smem zameriti, če komu to ni všeč ali tega ne odobrava. Zamera ne bi bila na mestu, tudi če bi bila, pa je ni ;)
  Chiara – ne bo samo gost, ampak tudi gostujoči komentator oziroma nekaj podobnega v enem dnevnem terminu.
  Tilen – Murko smo ljudje :D

 13. IZTOK GARTNER - 27.02.2009 ob 20:00
  IZTOK GARTNER

  Tomica, vendarle pa mi je treba priznati, da v nulo obvlada trženje svoje osebnosti in vsega, kar je povezano z njo. Tip je kult. Še bolj kot Fredi. In veliko bolj kot se je trudil biti Aleš Rod. Žalostno pa je, da mediji pograbijo čisto vse, kar jim servira. Sprašujem se, kdaj jim bo prodal tudi svoj drek :)
  Ali kot je nekoč rekel sam: “Na koncu v žep ček pospravim jaz.”
  Sem ga pa imel enkrat priložnost spoznati tudi v živo. In pozor, ni tak kreten kot si misliš. Seveda, če si vzameš čas in ga povprašaš v čem je finta :)

 14. IZTOK GARTNER - 27.02.2009 ob 20:02
  IZTOK GARTNER

  Tibor, Murko si ti, le da ti tega ni še nihče povedal v faco. Murko, le da veliko manj uglajen :)

 15. mihaelzver - 27.02.2009 ob 21:12
  mihaelzver

  Strinjam se – za Murka vemo vsi, za Tiborja pa noben.

  Kdor zna zna. Kdor ne zna, se norčuje iz drugih.

 16. mihaelzver - 27.02.2009 ob 21:15
  mihaelzver

  Mediji delate natanko to, kar on hoče.
  Mater ste zabiti, jeste mu iz roke.
  Ali ne vidite, da namerno potencira svojo lastno nekvaliteto – da gradi kult fušanja in idiotizma?
  da je za začetek SAM insceniral “gay” škandalček med njim in kao managerjem… jaooo, kako ste glupi!!! jebe VAS.

 17. chef - 28.02.2009 ob 00:56
  chef

  Fotka je vrhunska! Nisi lep kot Damjan Murko, nisi uglajen kot Murko, ampak izpadeš pa kot faca in on kot totalen debil. No, saj tudi je. In resnično. O njem lahko govorimo karkoli, ga zmerjamo in zaničujemo, pa ni to nič slabega. Saj je Damjan Murko!

 18. IZTOK GARTNER - 28.02.2009 ob 03:05
  IZTOK GARTNER

  Chef, glede na to, da rad mene primerjaš z Murkom, me zanima, zakaj pa potem v meni vidiš toliko slabega :)

 19. Tomica - 28.02.2009 ob 08:45
  Tomica

  Iztok – Aleš Rod, pozabil nanj, prekrit je z debelim prahom. Sicer pa – zakaj nisi ti namesto Ginekologa posnel Srečen, ker sem moški :) Ampak po moje se odrečeš DM slave, a ne?

  mihaelzver – Mediji niso zabiti – lahko so uredniki ali novinarji, pretežno še bolj bralci (ker jih je več in so sekundarni v miselni lestvici), so pa mediji dobro ogledalo družbe in časa, v kateri smo tukaj in zdaj. Sicer pa: če pogledam včerajšnje število obiskov bloga z Murkom, mi je še malo bolj jasno, zakaj ga vsak medij potencira – ker dviga zanimanje, torej branost. In ne govorim da je dober, ampak zanimiv.

  Koliko zna to vnovčiti on ali drugi, ki ga uporabljajo, zlorabljajo ali se zafrkavajo, je znova vprašljivo. Zanimiv je kot pojava, kvazi zvezdnik, ne pa kot pevec. In ker je domnevno pevec oziroma slavček (tukaj se vnaprej opravičujem vsem prizadetim slavčkom razen enemu), poje pa bolj malo, potem tudi bajno ne more služiti.

 20. chef - 28.02.2009 ob 14:04
  chef

  @Iztok: Ne laskaj si, Murkotu vseeno ne dežeš do gležnjev.

 21. IZTOK GARTNER - 1.03.2009 ob 00:30
  IZTOK GARTNER

  Tomica, zdaj se bojda vrača nazaj na sceno :)
  Glede Ginekologa, to je bil šov, pač provokacija, s katero sem udaril na sceno. In vendarle nisem bil en polizan gej, ampak zabavljač, ki je imel na odru poleg glasbe vedno še zabavni šov in nagradne igre.
  In nikoli nisem imel ideje, da bom od tega živel in samo delal, saj nisem bil v prvi vrsti nikdar glasbenik. To sem naredil samo zaradi prodora iz kurčevega Celja in potem končno pokazal tudi reči,ki jih znam. Žal pa sem moram potem požreti še ves ta neumen medijski imidž, ki mi je šel čez čas pošteno na kurac.

  Chef, zdaj pa resno, zakaj za kurac si sploh prišel do te idiotske primerjave? Če zato, ker pišem blog, ki je le ena izmed reči, ki jo delam, potem žalostno. Rekoč, glej ga, Gartner, ki se meče ven in piše blog. Jaooo.
  Če zaradi česa drugega, pa še bolj žalostno, saj kot vidiš v medijih že lep čas nič ni pisalo o meni in tudi novic ter neumnih provokacij jim ne pošiljam. Pojem tudi ne. Gej tudi nisem. In tudi kot lutka ne izgledam. Pa tudi tako polizano se ne obnašam. Eno je, če ti grem na kurac zaradi kakega zapisa in zaradi tiste fore z vinjeto, toda primerjava je totalno idiotska v vsakem pogledu.
  Eno je, če to prijavi kak model, ki se pač nekaj pizdi, drugo pa, če to storiš ti, ki te vendarle imam za pametnega možakarja, ki pa me pač ne mara,pa četudi mu nisem nič storil in ga nikoli napadel za karkoli.

 22. mihac - 1.03.2009 ob 01:08

  Hm….očitno se on ne trudi bit tisto kar želijo drugi da bi bil….je pač sam sebi zadost dober. Iz te plati vsaka mu čast.

 23. nevenka - 1.03.2009 ob 08:06
  nevenka

  Ima pa Murko eno dobro lastnost, kar počne, počne z nekim stilom, ne zapada v skrajne vulgarnosti in primitivizme, vseeno poskuša ustvariti nek zvezdniški nivo, ki ne predstavlja ravno kulturnega dna in predvsem razmišlja potihem (razem kadar vrže kost), tako da so nam določene veletraparije, ki bi ga resnično lahko do konca osmešile, prihranjene. Odkar ima vsak frizer akademijo, me pa tudi Murkova za zvezdništvo ne preseneča. Konec koncev naši mediji delujejo na zelo preprost način. To je to. Murkovi poskusi delujejo naivno, pa vendar, smo se celo tule o njem razpisali. Zamerimo mu lahko kvečjem ne preveč dobro petje, a tega je v Sloveniji zadnje čase zelo veliko. Zato nekateri velecenjeni, na vse kriplje in za vsako ceno slavo loveči in krvavi pot poteči blogerji tudi v mojih očeh capljajo daleč za njim.

 24. vetervlaseh - 1.03.2009 ob 20:17
  vetervlaseh

  kera fotka… :D
  drugače pa glede smejanja na odru in na nastopih in tako nihče ne preseže Franca Miheliča (a je že kje nastopal pa da se ni skozi celo pesem isto smejal), potem je Werner, potem pa šele Murko…

 25. chef - 2.03.2009 ob 15:51
  chef

  @Gartner: Problem je v tem, da sem enkrat videl tvoj kviz. Grozovito.

 26. IZTOK GARTNER - 2.03.2009 ob 16:22
  IZTOK GARTNER

  Chef, kviz ali jaz?

 27. markopigac - 2.03.2009 ob 22:51
  markopigac

  tomke, saj Murko je kulj, za norcevat se z njega tak pol minute. Ampak potem pa presede in postane nezanimiv.

 28. Tomica - 3.03.2009 ob 15:52
  Tomica

  vetervlaseh – prav za Miheliča, ampak Werner… šteje med domače ali regionalne izvajalce?

  Pigak – saj se ne rabiš norčevati, samo opazuješ ga… poldrugo minuto, daš še kako filozofsko vprašanje, potem pa res zazvoni šolski zvonec in je konec zabave

 29. markopigac - 3.03.2009 ob 16:44
  markopigac

  Cuj, povej mi ti nekaj druga – zakaj ti nimas svoje oddaje?

 30. Tomica - 3.03.2009 ob 17:11
  Tomica

  Jaz nisem telegeničen, kamera me ne mara. Je pa tudi res, da smo (danes daljnega) 1992 leta v Mariboru štartali eno TV, na kateri nikoli nisem delal, pozneje pa – razen prve sezone Not padu ter gostovanj za Exit, ILLEGAL ali Carino – tudi nisem kaj dosti soustvarjal nekih zabavnih televizijskih vsebin. Raje delam dokumentarce, še posebej korporativne, in to od scenarija do pozicije nekje za kamero, kjer se me ne vidi…

 31. Tomica - 3.03.2009 ob 18:50
  Tomica

  Pigatziii: Zdaj gledam biser tega bloga v “Revizorju” na Kliku, ki ga vodi stend ap komik Vid Valič. Ugotavljam, da je za več kot pol minute smeha. Izjave: “Resnična zgodba je dober temelj trača”, “jaz, ki se izražam preko medijev”, “na poročnem potovanju so me izsledili”, “jaz sem kar zadovoljen s svojim pitonom” (o spolnem organu), “na enem intervjuju so me prosili, da nekaj zapojem, potem pa so ves intervju ven izrezali in samo petje objavili” (o petju Zdravljice pred praznim nogometnim stadionom)… ni pa ves čas smešen, to pa je tudi res

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !