GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Dober Indirekt

Objavil/a Tomica 4.04.2009 pod mediji

Komaj sem dobro skuhal jutranjo kavo, sem se sprehodil do nabiralnika in ven pobral brezplačnik, ki je prenovil videz in dušo – Dobro jutro, tokrat z staro (nekoč mojo) ekipo iz Mladine in Indirekta (ki je par blogov nazaj nehal izhajati). In preden grem v še topel časopis, še misel do dve o brezplačnikih vobče – od svojih začetkov izhajanja so  precej napredovali na evolucijski lestvici medijev in od stopicljanja v berglah so recimo žurnalisti že zdavnaj v vsakodnevnem teku. Pa tudi bralci so jih vmes sprejeli in slednje je zame najbolj merodajno dejstvo – ker pač posledično njihovo delo ostane opaženo in ne spregledano.

Eden od kazalcev (ne)spregledanosti pa je pozicija urednika medija, ki mestoma lahko projicira kredibilnost in resnost medija samega. Eno od medijskih pravil je, da novi mediji dobijo večjo pozornost, če jih vodijo/prevzamejo/ustanovijo ljudje, ki so že poprej bili uredniki oziroma javne osebnosti. Poglejte si samo Vest.si (Jani Sever, ex-urednik Mladine) ali pa Požareport (Bojan Požar, ex-urednik Direkta), ki dobro presegata internetne okvirje in sta medija, ki jih spremlja ogromno Slovencev, da o vplivnosti obeh niti ne razglabljamo. Tudi Žurnal je – po prehodu na dnevnik in zamenjavi ekipe na čelu z bivšim peresom Financ Goranom Novkovićem – prišel bliže medijskemu establishmentu in preprosto postal bolj zanimiv za bralce. Zdi se mi, da je na podobni poti Dober Indirekt z Miho Štamcarjem, ki je nekoč nazaj na Mladini uveljavil Manipulator in Provokator, dve kratki, dinamični in atraktivni formi novinarstva. Format je soroden, vsebine prav tako…

Kar je treba povedati, je tudi to, da slabše kot stara inačica niti niso mogli izgledati. Ob nemogoče neatraktivni postavitvi časopisa, čigar design so presegala povprečna tovarniška glasila izpred 20 in več let, so tudi relativno znani pisci/kolumnisti v starem Dobrem jutru izzveneli nekam mimo in nasploh se je časopis iztekel, preden se je prav začel. Zdajšnji, torej današnji videz, je precej bolj koncentriran in tisto morje malih člankov, ki se mi je v klasični plahti dnevniškega formata izgubilo, je zdaj jezero, ki ga zajame pogled očesa in ga tudi lažje (po)sortira. Pisci in tematike sorodni Indirektovim, ostale so rubrike za napoved glasbenih dogodkov in v prvi cifri intervju z glasbenikom (dobro, res da mu je ime Jože Potrebuješ, ali ipak bi rekli Srbi…)

Zadnja konfuzija se mi je pojavila pred samim imenom. Kako se bo to dejansko zdaj imenovalo, ko imamo dva branda in en medij? Predlagam Dober Indirekt. Zdi se mi, da je stari ekipi uspelo ustvariti atraktiven brezplačnik, pač kolikor brezplačnik lahko je bralno atraktivna forma. Če je edina brezplačnikova bitka tista, v kateri skuša pridobiti uro ali dan, preden ne zaključi medijske kariere kot ovijalec solate ali zbirnik drugih gospodinjskih odpadkov, potem se bo tale bolje boril kot predhodnik.

Kje je v tem blogu glasba? V treh ploščah, ki se mi izmenično vrtijoa ves teden. Iz elektronske črede divja breakbeat album Ctrl Z-ja in Screwfacea Whats That Noize, v druma and bassu me razveseljuje prvenec novozelandcev State Of Mind Faster Than Light, v tistem občem zvoku pa me je res lepo presenetil osvežen nabor hitov Nata Kinga Colea Re:Generations, ki ga toplo priporočam širšim ljudskim množicam. Preprosto zato, da bo kakih 46 minut vašega življena izpolnjenega z nadstandardno glasbo, ki lahko pozitivno vpliva na vaše počutje…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “Dober Indirekt”

 1. markopigac - 5.04.2009 ob 00:54

  “Dober Indirekt” bi bilo bedno ime. Ze zato, ker bi to pomenilo samohvalo.

  O vsem ostalem pa tezko sodim, ker ne bi bil objektiven. Meni tako Indirekt kot to Dobro jutro ne sedeta prevec, nista dovolj direktna, kar danasnji bralec potrebuje.

 2. blitz - 7.04.2009 ob 06:57
  blitz

  Kar se mene tiče, so brezplačniki predvsem brezsramno onesnaževanje okolja. Pa nimam nič proti brezplačnikom kot takim, ampak me moti to, da jih nimam pravice odpovedati, kar posega v moje sutavne pravice.

  Tako se “ustvarjalcem” brezplačnikov ni treba truditi za privlačnost vsebine in temu primerna je njihova kakovost. Tako jaz za Žurnal porabim kakšne 3 minute, da ga prelistam in včasih preberem Crnkovićevo kolumno, za Dobro Jutro pa zgolj minuto, saj ga le prelstam, preberem pa ničesar.

  Spremembo, ki jo omenjaš sem sicer opazil, predvsem odsotnost skoraj pozabljenega poročevalca s hrvaških bojišč, a razen forme nisem dobil vtisa, da bi se kaj bistvenega spremenilo. Forma je bližje dnevnim časopisom iz sedemdesetih (denimo takratnemu Večeru), vsebina pa je enako krneki kot prej. Skratka, brezplačnik je pač brezplačnik – ne moreš dobiti dobrega izdelka, če se mu ni potrebno truditi za tržni delež.

 3. Tomica - 7.04.2009 ob 23:06
  Tomica

  Blitz, res je: zbirka reklam med članki ali zbirka člankov med reklamami za Pošto Slovenije (oziroma alternativne distributorje tiskovin) pač ni isto kot same reklame. Nalepka na nabiralniku ne pomaga. Je pa dejstvo, da brezplačnike ogromno/večina ljudi ne bi brala, če bi bili plačljivi. Tako da imajo domet, nedvomno pa tudi reklame, saj od drugega ne morejo preživeti, če niso rentabilni. Večera iz 70.-ih se spomnim po črno-belem tisku, ta je barven :)
  Sicer pa glede na ameriške trende ukinjanja dnevnikov (o katerih Marcel piše v zadnji Mladini) itak gre vse na net… je že tu…

 4. markopigac - 12.04.2009 ob 18:00

  blitz, pises neumnosti. Dobro jutro je bil pred prihodom Indirektove ekipe povsem drug casopis. Zdaj (po drugi cifri) je to spet nekaj drugega. Preberi najprej casopis in sele potem pametuj.

  Glede Vecera iz 70ih, moras biti pa res precej star, da se spomnis kako je izgledal Vecer v 70ih (ker je bil vmes vsaj 15-20x ze spremenjen), morda pa prav zaradi nacetega EMŠA pozabljas, da je bil Vecer v 70ih se vedno dnevnik, Dobro jutro je pa tudi se vedno tednik. In dnevnik/tednik je precejsnja razlika, bistvo pa se vedno enako, cetudi je od uvedbe tiska preteklo ze nekaj stoletij.

  O tem, da se brezplacnikom ni treba truditi pa le opazka – to si rekel ti in morda se kak tvoj somisljenik, ki nimata kaj dosti pojma o tiskanih medijih.

  Pa brez zamere!

 5. Dajana - 12.04.2009 ob 18:39
  Dajana

  O gospon Pigac! Pravkra prebrala tvoj intervju z Rodetom. :)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !