GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Fristajl betl

Objavil/a Tomica 15.04.2009 pod glasba, koncerti

Tale blog nastaja z majhno zamudo, ampak pralni stroj minulih dni je bil intenziven. Tako sem se komaj zdaj odločil in usedel, da popišem dogajanje sobotnega večera, ki se je odzivalo na šifro »Prvi freestyle battle«. Beseda teče o rapanju, žanr hip hop, prizorišče podzemlje štirke, koncept pa dobro opisan v vabilu: »Freestyle battle brez pravil in omejitev. Po krogih. Dvakrat minuta. Kdor premaga vse svoje nasprotnike je šampion. Kdor izgubi katerikoli dvoboj je poraženec. Trije člani komisije in publika. Brez fines, brez vizualij, brez lažnega blišča – hardcore. Z dvema lučema uprtima v nasprotnika in temo. Kdor bolj očrni vse svoje nasprotnike zmaga. Za 1000€. The real sh*t – for the people!«

Če ste gledali film 8 Mile, vam je koncept jasen: dva na odru se žalita/obkladata/nakladata v rimi in ritmu, komisija (s Pižamo na sredini) in publika pa ocenjujejo, kdo gre naprej. Tovrstne bitke – v 4ki ali lani jeseni v Križankah – niso nič novega; novo je bilo to, da so bile usmerjene samo na nasprotnika in ne več predmete ali teme, na katere so repali. V vsakem primeru ni lahko repati (oziroma MC-jati), v kar se je verjetno prepričal marsikdo, ki je to poskusil in se ni najedel aplavzov; gre za zelo kreativno verbalno formo, za katero predvidevam, da je nekajkrat bolj našponana od klasičnih retoričnih (srednje)šolskih dvobojev. Kreativa zagotovljena, še posebej pri 26 tekmovalcih, ki so se med sabo pomerili v petih krogih. V zaodrju so viseli (od desne proti levi) Unknown, zmagovalec N’Toko, organizator Jizah in voditelj Napo  (fotke znova časti Luka Novak alias Photolucas):

Sicer je še pred tekmovanjem »vzcvetela« tema na Monkibo forumu na kateri so mladi reperji in njih sledilci brili atmosfero pred dogodkom in vmes, še posebej pa sem se nasmejal ob pasusu, o katerem bi lahko več povedal Gartnerjev Iztok: »še en predlog: če se prijav več kot 1 celjan, se strogo prepove in kaznuje z banom kakršna koli uporaba besede fejk, madafaka in underground več kot 1x v battlu.« Šalo na stran; štirka sprva ni bila najbolj polna, toda do začetka battla se je nabralo kar nekaj ljudi in takole je izgledalo v prvem krogu:

V prvem krogu je na oder uledel »mudel«, ki sliši na Basla Rhymes. Namesto, da bi se boril z nasprotnikom, je skušal smešiti voditelja in nasprotnika z break danceom, nabiranjem denarja v kapo, sklecami… Svašta. Publika na forumu zanj pravi »najvecji fail komisije je da so soglasno izlocil baslo, milslm vsi vemo da nima flowa in je antirap model, ampak ma model najjaci show in (tud po najavah) dost inovativn da bi si zasluzu it naprej. Ce pustimo kao brejk, pobiranje kesa in podobne fore ob strani… to da model pol minute disa napota in potem najaw “aja model sej si se ti kle” je men super dis nasprotniku« Sicer pa vam usta raztegne v nasmeh že ob pogledu na Baslo:

Zabavno tekmovanje se je povsem prelomilo ob dvoboju Unknown proti Miku kjer je po dodatni rundi zmagal slednji; takrat je publika izražala glasno negodovanje, ampak pomoči ni bilo.

YouTube slika preogleda Sicer je v tem dvoboju že na začetku za manjši incident poskrbel Zlatko YouTube slika preogleda

No, še danes se kregajo okoli tega dvoboja, okoli zmagovalca pa ni dvoma; N’Toko je po nekajletni pavzi z vstajenjem pokazal/dokazal, da je še v penziji številka ena slovenske scene. Amen.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

7 odgovorov na “Fristajl betl”

 1. Luka - 15.04.2009 ob 16:38

  Kako jih ni sram pred odrom to ,.. tudi jaz bi bil rad tak.

 2. Anonimnež - 15.04.2009 ob 18:44

  Brezveze. Če ni blo gangsterjev iz Celja, je to lohk sam lokalno tekmovanje mozoljavcev. Fužine madafakas.

 3. IZTOK GARTNER - 15.04.2009 ob 22:20
  IZTOK GARTNER

  Kolega, o tem bi vedel še več povedati Rhyme God :)

 4. fetalij - 16.04.2009 ob 21:02
  fetalij

  basla je fakin’ legenda :D

  na youtube se da najt zdaj že legendaren posnetek iz Križank, ko tip repa Katarini Čas :D

  N’toko na posnetkih deluje še bolj suveren kot v živo, kar se mene tiče se je pojavl neki novih obrazov k so presenetl, skratka, kul je blo, čeprav je bilo včasih še bolje (samo ne morem se spomnit, če so bli kdaj v zasedbi Unknown, Trkaj, Zlatko, N’toko, ali so bili pač vedno po trije, pa je eden od njih manjkal). Škoda za Unknowna, ampak kar je bilo, je bilo.

 5. Človek - 18.04.2009 ob 12:07
  Človek

  Is it just me, ampak meni je tole nekaj takšnega, kot bi rekli južni bratje – Videla žaba kako pas piša, pa digla nogu…

 6. Tomica - 18.04.2009 ob 13:32
  Tomica

  Človek, misliš battle, tekst/blog ali kaj tretjega?

 7. fetalij - 18.04.2009 ob 14:52
  fetalij

  verjetno na cel “freestyle battle” thing. ampak človek, to je del kulture rapa in ni važno, kje se je to najprej pojavilo al kaj vem kaj si hotu povedat… ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !