GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Pravična bitka

Objavil/a Tomica 16.06.2009 pod glasba, mediji

Letošnjo pomlad poteka pri nas tiha bitka med varovalci avtorskih pravic (ki poosebljajo uveljavljanje teh pravic) in na drugi strani uporabnikov vsakršnega tipa. Med vsakršnimi snovalci idej me je osebno prevzela tista, ki jo ponujajo domači pristaši Creative Commons miselnosti/filozofije/ureditve pravic ustvarjalcev in uporabnikov…

Slednje podpiram tudi zato, ker nas – po zadnji analizi stanja – CD, ki ga prodajamo s Carino in smo ga izdali na založbi, ne moremo ponujati za manj kot 10 € in za ta denar nam ga je nerodno ponujati tistim, ki bi ga radi imeli. Moja elektronska plemena se nikoli niso pošteno najedla od kakšnih avtorskih pravic, kot organizatorji tovrstnih dogodkov pa jih redno plačujemo. Plačujete, saj so zaradi uveljavljanja teh pravic višji tudi prispevki publike, kupcev itd. Da ne gnjavim – prenašam sporočilo in predloge sprememb (ki jih je objavila zmaja), iščejo pa se tudi novi predlogi/ideje do torka, 23. junija:

“Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) je konec aprila vse zainteresirane pozval k pošiljanju predlogov za pripravo novele Zakona o avtorski in sorodnih pravicah ZASP). Rok za oddajo obrazloženih predlogov je 30.6.2009.

Sodelavci pri projektu Creative Commons Slovenija, ki od leta 2005 domuje pri KUD France Prešeren, si prizadevamo za smiselno sodobno ureditev področja avtorskega prava v Sloveniji s posebnim poudarkom na čim večji dostopnosti in izboljšanju pogojev za prosto kroženje avtorskih del. S tega vidika smo pripravili predlog sprememb ZASP, ki v bistvu zajema dvoje:

1. Predlagamo ukinitev obveznega kolektivnega upravljanja pravic v primeru neodrskih pisanih in glasbenih del oz. vsaj možnost svobodne izbire avtorjev, kar bi v precejšnji meri odpravilo težave na teh področjih:

- avtorjem bi omogočilo svobodno izbiro – da bodo lahko sami odločali, kdaj in na kakšen način oz. pod kakšnimi pogoji se bo njihovo glasbeno oz. pisano delo priobčilo javnosti (po trenutni zakonodaji v njihovem imenu ne glede na njihove želje nadomestilo prejme kolektivna organizacija, npr.
SAZAS oz. Zavod IPF);

- odpravilo bi težave, ki jih imajo nepridobitni producenti oz. organizatorji dogodkov predvsem na področju kolektivnega upravljanja pravic na glasbenih delih, saj bi se lahko z avtorji ne-člani kolektivnih organizacij o pogojih objave del in nadomestilih dogovarjali neposredno (ali prek kakšne druge oblike združenja avtorjev);

- omogočilo in spodbudilo bi uporabo prostih licenc.

2. Predlagamo sprostitev avtorskopravnega varstva za dela, na katerih so avtorske pravice že potekle in so torej že prešla v t.i. javno domeno.

Obširneje je oboje opisano v besedilu predloga, ki ga pripenjamo. Če se z njim strinjate, mu izrazite podporo na naslov cc@creativecommons.si (s polnim nazivom v primeru pravne osebe). Široka podpora bo predlogu dala večjo težo!

Tudi drugi predlogi oz. (p)opisi zadreg in težav, s katerimi se srečujete v okviru obstoječe avtorskopravne zakonodaje, so dobrodošli. Če bomo imeli čas, jih bomo pregledali in razvrstili, sicer pa jih bomo kot delovno gradivo skupaj z našim predlogom predali URSIL kot predstavniku zakonodajalca.

Rok za oddajo podpore našemu predlogu je kratek: to je torek, 23. junij.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

3 odgovorov na “Pravična bitka”

 1. Einherjar - 17.06.2009 ob 11:24

  Sazas je treba krizat….
  In to trdim, kot organizator in kot avtor.

 2. vladimir - 18.06.2009 ob 18:14

  kam se isteka ta denar saj je nemogoče-
  izmišljena služba in,če se ne motim jo je kar tako tja v tri dni nastavil gospod Tomaž Domicelj-za razlog-hja saj imajo to tudi drugje po svetu.KRETEN-sami sebe slovenci jebemo v glavo in to na vseh področjih,da ne govorimo o turizmu in gostinstvu.Smo pa pravi mojstri za sleparijo in kompliciranje življenja-

 3. PijaR - 26.11.2009 ob 00:07

  Press-info za glasbene poustvarjalce

  Zavod IPF vabi k obisku prenovljene spletne strani http://www.zavod-ipf.si. V sklopu »Statistika« je objavljen tudi abecedni seznam upravičencev, na katere čakajo nadomestila, vendar zavodu še niso posredovali potrebnih podatkov za izplačilo. Na seznamu so upravičenci, katerih nadomestila znašajo več kot 20 €. Najvišji znesek do katerega je upravičen eden od njih je 2.800 €.

  Zavod IPF na spletni strani omogoča tudi vpogled v letna poročila in načrte ter zapisnike sej in skupščin njenih organov.

  Zavod IPF je v sodelovanju s podjetjem Paknet nadgradil spletno aplikacijo ADMISS, s katero dodatno povečuje transparentost pri uveljavljanju pravic iz glasbene ustvarjalnosti. Spletna aplikacija ADMISS izvajalcem in ostalim upravičencem omogoča vpogled v prijavo njihovih izvedb ter pregled obračunskih podatkov in radijskih postaj, katerih liste predvajanj so osnova za obračune.

  Informacije: info@zavod-ipf.si, 01 52 72 930, http://www.zavod-ipf.si

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !