GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Majkl

Objavil/a Tomica 30.06.2009 pod Digitalzeitgeist, glasba, mediji

Že v četrtek ponoči po našem času, ko je umrl, sem opazil novico. Smrt, ki je bila zadnji od twistov njegove kariere, ter konec muk na tem svetu in odrešitev od mrhovinarjev, špekulantov ter ostale sodrge, ki je prežala na njegove drobtinice. In ki bo sedaj, po njegovi smrti, veselo pobirala zakonsko določene deleže, ko bodo oboževalci človeka, glasbe in nekega obdobja nabirali ploščke in drugo blago, prežeto z delom in/ali blagoslovom pokojnega. Moram reči, da ne sodim v to ekipo.

MJ je bil nehote glasnik generacije 80-ih po vsem svetu, ki se je rojevala v disku vsak vikend znova. Še posebej v socializmu, kjer so preferenčno vrteli njega, italo disco ali zblojeno-pocukrano C.C. Catch. S tem, da je bil Majkl zanje glasbeno gledano sorodno daleč kot (malce pozneje) soimenjak Jordan pod koši napram ostanku NBA lige in sveta. V osemdesetih je tudi svetovno zasijal za dekado, preden so ga zasenčile manj dobre plošče, sodnije z otroci in ves drug kup gnoja, nesreče in črnih oblakov, zaradi katerih se mu je smejal ves svet. In ga obsojal, pa četudi ga ni sodišče.

Smrt je spremenila avreolo okoli njegove glave, ljudje pa so s pieteto pričeli govoriti o človeku, ki je bil še maloprej predmet globalnega poroga zaradi nesrečnega življenja. Osebno mi je prav odurno gledati očeta, ki te dni tako skrušeno in skrbno govori o sinu, taisti sin pa je ene 15 let nazaj pripovedoval, kako ga je oče trpinčil kot otroka (pretepanje, omembe spolnih zlorab…) In foter sploh ni edini, je samo prvi v vrsti. Ljudje, ki vedo, da je za MJ ostal repertoar pesmi in drugih del, ki ga ocenjujejo v milijardah dolarjev. In ni bilo treba dolgo čakati, da se je kapital začel oplajati; smrt je bila vedno dober pospeševalec prodaje pri glasbenikih in artistih vseh vrst.

V soboto so bili iTunes pravi odsev globalne informacijske dobe (medtem, ko pri nas še iščejo njegove CD-je po štacunah): 7 od prvih 10 komadov je bilo njegovih, 51 od prvih 100 najbolje prodajanih je (so)ustvaril MJ. Včeraj se je zgolj spremenil podatek, da je med prvo deseterico že osem njegovih komadov. In govorimo samo o prvi refleksiji, ko police trgovin še niso dosegle glasbene kompilacije, knjige njegovih osebnih »prijateljev«, služabnikov in članov družine – ugibam, od kod bo priletela prva knjiga/DVD/kompilacija spominov. Ples številk, ki bo močnejši od katerega koli dosedanjega – ker imamo več orodij za trženje smrti kot kdaj koli prej.

Sredi cirkusa smo; manjka še pogreb, za katerega pričakujejo, da bo največji v zgodovini sodobnega popa. Manjka še bitka za zapuščino, za njegove komade in ostalo dediščino, ki je tam nekje v širnem svetu. Manjka iskrenosti v socialnih skupnostih, ki so minule dni izražale čredni nagon ljudi s kapaciteto spomina kot pri zlatih ribicah. Manjka marsikaj, ampak ne več Majklu. Njega je na vratih raja (ali pekla, kamor pač pošljejo zvezde…) mogoče sprejel bivši tast Presley. Heh, kralj popa in kralj rock’n'rolla kot dejansko utelešenje maksime iz enega MJ komada »It don’t matter if you’re black or white.« Kjer koli že je, mu je bolje kot na tem planetu, kjer je vseskozi dajal vtis, da trpi navkljub bogastvu in ostalemu, kar mu je prinesla glasba.  Kot poje nekdo z Balkana: »Pest solza, vreča smeha – kaj je življenje drugega kot fantazija.«

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

8 odgovorov na “Majkl”

 1. sparkica - 30.06.2009 ob 08:53

  “Kjer koli že je, mu je bolje kot na tem planetu, kjer je vseskozi dajal vtis, da trpi navkljub bogastvu in ostalemu, kar mu je prinesla glasba.”

  Z glasbo se je po moje trpljenje sploh začelo … in tudi končalo.

  Prežeči mrhovinarji vedno so in vedno bodo :S Grozno je, res je grozljivo je videti, kako hudobni in neprizanesljivi so ljudje do pevcev/igralcev. MJ ni osamljen primer, zdaj se spomnim še Davida Carradina, kung-fu mojstra … Na kaj vse naletiš na youtube :S Kreteni človeku ne pustijo obdržati niti osnovnega dostojanstva :(

  Na koncu ugotoviš, da dejansko ljudem ne privoščiš ravno, da bi postali/bili slavni igralci/pevci…

  Wacky Jackotu res ni treba več skrbeti ne za barvo ne za odpadajoči nos. Zdaj bo imel končno mir … pred nami vsemi.

 2. nevenka - 30.06.2009 ob 09:08
  nevenka

  Oprosti izjave njegovega očeta, ki sem jih jaz gledala, niso niti najmanj skrušene. Niti kančka žalovanja ne izražajo. Vsi so odlično. Cela družina. :-( Če me je kaj ob vsej tej stvari zadeolo, me je to. Družina je človekov izvor. In če je taka, nič čudnega, da se Michael celo življenje ni mogel postaviti na neke trdne temelje.

 3. Tomica - 30.06.2009 ob 11:24
  Tomica

  sparkica – z glasbo se je začelo, končalo pa… v kaosu.

  nevenka – foter je že od malega “gradil” Michaela. namesto, da bi gledal risanke, je bil risani lik (v enem videospotu, pa kar verjetno v življenju samem…). Izkušnje z (lastno) družino pa so res različne od človeka do človeka in MJ – po tej plati – res ni bil rojen pod najsrečnejšo zvezdo. Vzamem tisto o skrušebnosti nazaj, imaš popolnoma prav…

 4. IZTOK GARTNER - 1.07.2009 ob 01:57
  IZTOK GARTNER

  Uničili so ga zlobneži in negativna energija. Ter želja po tem, da se vrne nazaj in skuša rešiti svet. Mi je pa trapasto, da imate mnogi v glavi, da je bil Thriller njegov zadnji omembe vreden album. Daj no, ne lomi ga.

 5. Tomica - 1.07.2009 ob 07:10
  Tomica

  Gartner, kje v mojem tekstu si prebral, da je Thriller njegov zadnji omembe vreden album? Strezni se od bolečine, ki ti jo je prizadejala smrt, pa še enkrat preberi tekst…

 6. markopigac - 1.07.2009 ob 17:59

  Tomke, kaj pa poreces na odgovore slovenske medijske scene? -> a href=”http://www.vecer.com/blog/sanmarco?id=38651″>KLIK.

 7. markopigac - 1.07.2009 ob 18:00

  Tomke, kaj pa poreces na odgovore slovenske medijske scene? -> KLIK.

 8. Mavrična - 1.07.2009 ob 20:25

  Marko, mene tvoj link nikamor ne popelje – javlja napako …

  Kar se tiče MJ-ja, se strinjam s Sparkico .. tudi z zadnjim stavkom: končno bo imel mir pred nami vsemi.

  in ja, Tomica, cel cirkus so že naredili, pa klovni še sploh niso nastopili. Iz pogreba in iz vsega bodo naredili cirkus, cirkus, ki bo prinašal nekaterim denar, drugim kratkotrajno slavo, tretjim pa fige za hrbtom.
  Haj, mogoče bosta pa oba kralja res nekje skupaj zrla na nas in se nam hahljala, če ne zaradi drugega – vsaj zaradi cirkusa.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !