GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Zlatko – 585 teorija

Objavil/a Tomica 22.07.2009 pod glasba, video

»a k a ne znam dol z majka, daj da ti razložim zakaj«

Evo ga, Zlatko Čordić tretjič. V bistvu dosti pogosteje, ampak ostanimo pri samostojnih diskografskih izdajah in albumu ‘585 teorija’, ki ga je izštekan posnel z (na sajtu napovedane zasedbe) Optimisti, s katerimi je zapakiral en nadpovprečen izdelek za slovensko pop sceno, polne všečne melodike iz aranžmajev Cazzafure, njegovega prijatelja iz Fužin. Imel sem to čast, da sem ju spoznal nekoč pred sedmimi ali šestimi leti, ko sem za Mladino pisal zgodbo o Fužinah.

»Fu-žine« ali »Wu« so bili tiste dni eden najpogostejših grafitov v tem najbolj notorični ljubljanski četrti zadnjega poldrugega desetletja. Ljudska domišljija in stereotipi – deloma pa tudi resnične razmere – so ustvarili pogoje za prvi pravi ‘geto’ v Sloveniji, Fužine sumim za izvorišče ćapcev – mladih, ki so si za svoje izročilo izbrali umeten vzorec nekega okolja z ne nujno korektno preslikanimi referencami na (južna) izvorišča zvoka, videza in načina razmišljanja. V Fužine sem šel, da bi raziskal mit, da je to »južnjaški del mesta«; kasneje sem v naslovu zapisal to, kar je parafraza pregovora ‘Jebeš zemlju koja Bosne nema’, po fužinsko ‘Jebeš Fužine bez Slovenaca.’ Zlajo in Anže sta mi takrat na svojem primeru kazala vzorec  dveh mladih, ki ju ne zanimajo stereotipizirani žigi malomeščanskh okolij, ampak njuna kultura in zgodba. Zgodba o njunem hip-hopu.

Zlatko je – za razliko od kakšnega Ezy G-ja, Pižame ali Valterapa – od nekdaj dajal vtis, da namerno opozarja nase in da želi decidirano uspeti; Zlajo manijak je tako na enem freestyle prvenstev pred leti name naredil vtis, ko so mu (po preteku tekmovalnega časa) ugasnili mikrofon, on pa je samo pojačal glas in repal naprej na suho. Ne zna dol z majka, majke mi. Ko je res nehal, je dobil enega hujših aplavzov, ki se jih spomnim s freestylea. Sicer se iz tistih, mlajših let spomnim Pupija, ki mi je nekoč bil daleč najljubši fužinski reper; potem je s časom poniknil, zlati pa je zasijal. Resda teoretično v takem mainstream sijaju, ki ga sicer nisem pričakoval od njega, ampak s tem ni nič narobe. Če v slovenski glasbi lahko uspevajo ljudje kot Sanja Grohar ali Pika Božič (ali kakosežepiše), katerih komadov ne poznamo in so v slovenskem kulturnem prostoru zapisani po časopisnih PR člankih, ne pa realno popularnem airplayu, potem definitivno ne mislim razsuvati Zlatka.

Še posebej zaradi dejstva, da je s Teorijo naredil akustično utopljen album, ki glasbeno povsem pohodi kontemporarne slovenske pop izvajalce in jih pohrusta za malo malico. ‘Mi je žal’, prvi absolutni biser plošče, v katerem se predstavlja še en nadpovprečen svež in čuten glas Tine iz Tabu, je že danes, sredi vročih poletnih dni, klasika. Resnična klasika, narejena na sledi soula in funka, v katerem njegovo petje in njen glas tvorita idealno kombinacijo.

YouTube slika preogleda

Ja, svet je lep; bi pa bil idealen, če vedno bilo vse na svojem prostoru. Pri Zlatku je nekaj verzov (sicer še vedno neznatna količina) nekonsistentnih, recimo »Medtem ko reperčke zanima čigava je krona…« – hm, na letošnjem battlu je Zlatko prišel na oder neprijavljen in v bistvu kar nezaželen in hitro odšel z odra. Zakaj, če ga ne zanima krona? Pa recimo  »Radijski uredniki vrata nam zapirajo…« – kako, dragi Zlatko, če ti je Andrej Karoli napisal tekst za pričujočo ploščo, in to v knjigo (sicer trojne izdaje CD-DVD-knjiga, ki je sama zase umetniško delo in slovenski oblikovalski nadstandard). Morda je bilo tako nekoč; ko te podpira Val 202 in RTV Slovenije, potem mogoče ne rabiš več tega repati. Mogoče. Ampak človek ne more nikoli biti enako (ne)priljubljen pri vseh ljudeh. Po tej plošči se mu pač odpirajo mnoga vrata. Njima. Cazzafurin aranžerski vpliv je nedvomno zvočno-aranžersko pošteno dopolnil Zlatkotove besedne rafale, sporočila in pretežno utemeljena modrovanja o svetu. Zlatko ima pač svoj attitude, ki je posledica življenja in (tudi) izkušenj z domačo hip hop sceno.

585 teorija zna biti tisti mejnik, kjer bo odšel v mainstream slovenske glasbe, skozi katerega si je ustvaril nastavek, da lahko živi za svojo glasbo, svoj slog in svoj prav. Za svoje zgodbe, ki jih bo pisal in se z njimi širil. S tega pogleda pač ne razumem, zakaj se mora dajati z bratoma Gartner, levo sceno in ostalimi, za katere jasno pove, da jih ne mara. Če prepričaš množice, se ne rabiš ukvarjati s poznavalci in ‘poznavalci’ (in, jasno, z mojo malenkostjo, freestylerskimi žirijami, drugimi kruji na sceni ter še kom). Prav tako bo morda naslednjič preskočil kakšno sodelovanje, kot bi ga lahko na primer z Juliette Justine – ker na falset njihovega pevca preprosto nič ne more popraviti zadeve.

No, Zlatko lahko mirno že zdaj leto 2009 lahko obkroži na svojem življenjskem koledarju; na albumu se skriva še nekaj potencialnih hitov, ki jih bo nacionalka lahko tempirala skozi jesen in zimo. Če bi res dal albumu kakšno točko manj, bi jo zaradi dolžine; ker res dobri komadi ne pridejo tako do izraza, kot če bi plošča namesto 18 komadov imela zgolj ducat. Ampak skupna ocena je vsaj prav dobra. Po slišanem imam občutek, da bomo o Zlatkotu še brali. Ga slišali in poslušali skozi kritično-pozitivističen odnos do sveta. Lahko rečemo bobu bob in hipu pop,  ampak bolje se opiše sam: »Jaz dam srce v besedilo« Od nekdaj…

PS Prav te dni, ko sem pripravljal tole recenzijo, pa mi je zelo sedla tale nova, lepo nabrita stvar (na hip hop tripu) – Jovič feat. Anika Horvat – ‘A ti sede?’
YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “Zlatko – 585 teorija”

 1. Tomica - 22.07.2009 ob 09:36
  Tomica

  Tole mi je še Zlatko povedal (po objavi): komadov je 18, ker 585 številka nudi tako količino. 5+8+5 = 18

 2. Pero - 23.07.2009 ob 12:53

  Sam tale ati sede pa ni glih primer kakovostnega glasbenega izdelka.
  Pa še Anikino pačenje zraven..

 3. rembrand - 23.07.2009 ob 13:59

  tomica, čist si zabredu. zlatko je gotovo vesel, da ti sede tudi anika z jovitom.
  pa falzet je poslovensko.

 4. Tomica - 23.07.2009 ob 14:19
  Tomica

  A ti sede mi je posrečen, čeprav ni idealen komad. Ampak mi v pomanjkanju sveže glasbene godbe sede in to je to.

  rembrand – hvala za korekcijo. (tule imam potem dilemo – ali popraviti v blogu, ali pustiti napako… kak predlog?)

 5. Fed - 23.07.2009 ob 21:42

  kar mi je padlo v usesa je najava v `Mi je zal` da je veliko folka na sceni k se `stuli`. Na zalost je to zelo kontraverzna najava za Zlatkota, ker sam velja za enega vecjih `stulcev` k zmeri pristavi svoj loncek zraven. To da ni hotu iz odra se mu je veckrat dogajal, da o raznih uletavanjih na oder,oddajo,… sploh ne razpravljamo. Zlatko misli, da si more izborit svoj `air time` in pol izpade, kot da bi posiljeval `air time` za vsako ceno. Treba je bit v medijih, pa naj stane kar hoce. To da je ubral bolj `uber soft` ulico v hip hopu, ce se tako izrazim, ni nic nenavadnega, ker je vedno bil umirjen fant, oziroma je vedel kdaj lahko razpre rep kot pav in kdaj ga mora pospravit med noge. To je pa tista prava kvaliteta Zlatkota, ki jo mojstrsko izkorisca in dokler mu bo to uspevalo kot mu, bomo na zalost al pa sreco ( kakor za koga, taborov je vedno vec ) poslusal na radijskih valovih. Je pa tud res, da je fant mal zrastu in to `stuljenje` mu zdej ko je bolj medijsko izpostavljen, kot prej ko se je vedlo zanj le v hip hop krogih, zna zdej velik bolj skodovat, kot prej, ko je imel jasen cilj. Bit medijsko prepoznaven, zato niti nikoli ni dal kaj dosti na mnenje hip hop scene, ki pa mu ni najbolj naklonjena. To da poje kolk je svet lep in kako sadi rozce itd. cist sede na njegov karakter, na zalost je zgresil zvrst glasbe, bil bi pa nadpovprecen pop izvajalec v sloveniji. Lahko bi relki da je Zlatko, Saska Lendero hip hop scene, ogromno je raznih Groharjevih Sanj, pol se pa najde se sem pa tja kak Predin pa Kreslin pa mogoce se kaka Elda, ki pa se cakamo na `comeback`. Ce bi Eazy iz stajerske spet naredu `darmar` bi bilo epic! Zlatko in Kaco sta pac Saska in Werner…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !