GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

‘Account disabled’

Objavil/a Tomica 8.08.2009 pod Digitalzeitgeist, mediji

Tele spletne skupnosti so po eni plati odlične in MySpace mi že nekaj let odlično deluje kot telefonski imenik za glasbo; ampak vsake toliko imamo z njimi težave, ki lahko solidno nažrejo človekove živce. To, da so po karakterju javne, je eno dejstvo, ki ga ljudje dojemajo na podlagi prakse; to, da so zanimiva za svojat, ki bi iz naših stikov (kot nekoč iz e-mail naslovov) ali spiska prijateljev vsem rada posredovala svoja prodajna sporočila, je staro dejstvo. Novo spoznanje pa je, da te lahko firma, ki posreduje usluge na spletni skupnosti, razfuka bolj kot vsi spammerji, hekerji, pirati in njih boti skupaj!

Začelo se je pred nekaj tedni, ko se mi je nehal ažurno osveževati Facebook. Ko je preprosto prenehal prikazovati profil ali ko klik na ‘domov’ ni odnesel nikamor, ampak je malo bluzil. Po dveh tednih prekomernega refreshanja strani brez učinka sem se spomnil, da bi poskusil z Chromovim brskalnikom namesto Firefoxa in stran se je hitro prikazala. Dan ali dva, nato sem ob poskusu prijave prejel sporočilo ‘Account disabled’. Kaj… V pogojih uporabe itak piše gora reči, ki jih naj ne bi počeli in  pri katerih ni moč določiti jasne črte, ki bi se je ogibal. Edino, kar mi je ostalo, je bil mail z nekaj vprašanji. Odgovor je prispel v 24 urah.

»Lažna imena so kršitev naših pogojev,« so mi zapisali. Facebook je namreč ‘nadimek’ (kot je moj illegaldrum, s katerim opletam naokrog po vseh spletnih skupnostih) definiral kot »tista imena, ki so variacija imena ali priimka, kot ‘Bob’ namesto ‘Robert’.« Toda prijazno so mi ponudili opcijo, da se jim oglasim nazaj s pravim imenom in priimkom – kot sem sicer že prijavljen – in da mi bodo vrnili uporabniški račun. Nato so mi dan kasneje ob obvestilu o ponovni aktivaciji pojasnili, da »pogosto ogledovanje ali osveževanje strani lahko pripelje do tega, da se znova onemogoči račun.« In potem za konec sicer vljudnega pisma, a napisanega iz tona dominantne pozicije, še ena taka zaključna fraza, ki je ne nameravam prevajati: »We appreciate your cooperation going forward.«

Meni je vmes skozi glavo šlo par scenarijev; če mi ne bi vrnili računa, si ne bi odpiral novega – vsaj za privatno omrežnje ne. Facebook, ta otroški vrtec vseh omrežij, po mojem skromnem mnenju ne bo za vedno ostal središče spletnega druženja – tako, kot se ni za vedno na prestolu ustalila nobena dosedanja oblika. Računalništvo je za kaj takega še preveč dinamična branža. Čas, ki sem ga po drugi strani porabil za ustvarjanje svoje mreže stikov, pa ne bi še enkrat investiral v isto dejavnost, na istih ljudeh, od pomiselku da mi bodo račun drugič ukinili zaradi kakšne druge ‘napake’ s tiste široke definicije kršitev, ki jih lahko kot posameznik naredim.

Romantika je minila, treznitev je bila neizogibna. Če je vse odvisno od osrednje strani Facebooka, ki kot nek sodoben tempelj zahteva logiranje, potem je Twitter kot antifejsbuk dostopen iz številnih aplikacij in na ta način malo zmanjšujemo odvisnost od templja, katerega stabilnosti nihče ne more zagotavljati. Za finale sem nato še prebral Mladinino novico Hekerji na Twitter in Facebook, ki se ukvarja z denial-of-service napadi na Facebook in Twitter. Romantika je nedvomno minila…

PS: Zaključni sarkazem sem odkril ob pogledu na svoj account, ki jih ne moti – namreč facebook.com/illegaldrum Ali pa mi bodo še enkrat odklopili račun, ker kršim pogoje… ?

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “‘Account disabled’”

 1. Pika - 9.08.2009 ob 11:19

  oh svetapomagavka kako grdo

 2. Tomica - 9.08.2009 ob 11:28
  Tomica

  ma ene sorte ‘reality check’ – sorodno tistemu, ko se izgubi mobi in hajd znova nabirat’ številke… samo za mobilni telefon je nuja, in mobilna telefonija ima 4 milijarde uporabnikov (ali nekaj takega, govorim na pamet po eni novici iz tega tedna)

  Facebook ima 350 milijonov uporabnikov, sam pa trdi, da jih je sto milijonov manj. Ne štekam čisto, ponavadi je obratno glede uporabnikov (trdijo, da jih imajo več, kot kažejo številke), ampak očitno prihajajo novi vzorci odnosov z javnostmi…

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !