GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

‘Festival’

Objavil/a Tomica 18.10.2009 pod drobir misli

Danes je zadnji dan ene čudne tvorbe, ki se imenuje Festival nakupov in zabave in se sploh ne odvija prvič, ampak je nekako postala kar tradicionalna prireditev – seveda vkolikor se sprijaznimo s sodobnim pojmovanjem tradicionalnosti, ki v ta pojem lahko zapakira natanko tisto, kar se (ko)mu zdi. Vem, da sem enkrat povsem pomotoma priletel v BTC v času njihovega festivala in samo gledal, kaj vse se lahko dogaja v nakupovalnem središču. Koliko močna je lahko iluzija sodobne potrošniške družbe, ki v samem nakupovanju najde razlog za slavje, kot bi najbolj grobo (in iz nemščine) prevedel Fest kot festival.

Sicer nam SSKJ pravi, da je »festivál -a m (a) večdnevna prireditev, ki omogoča pregled dosežkov na določenem kulturnem področju« Če odmislimo nastop dveh glasbenih izvajalcev in teater, ki obratuje tudi druge dni, je same kulture bore malo, o pregledovanju dosežkov pa je škoda izgubljati besede. OK, obstaja sicer ena kultura nakupovanja in preživljanja prostega (družinskega) časa v nakupovalnih središčih, ki je postala povsem normalna, sprejemljiva in očitno kar zaželena forma.

Pri tem posebnem festivalu, ki postreže z dodatnim razlogom za visenje v nakupovalnem središču ob obvoznici, se seveda ne boste drenjali v blatu ali vrvežu pred velikim odrom, ampak boste disperzirani. Med več kot stotom trgovin, z možgani na off in s kreditno kartico v roki se pač ne splača ukvarjati z raciom festivala, ki je nekaj drugega, kot se nazira iz imena. Tako, kot je lahko vsak dan praznik – še posebej, če ste ravno zadeli na lotu.

Res je, da je treba nekje nakupovati življenjske dobrine; res pa je tudi, da ima konzumentstvo (ali preprosto dotakanje zalog) neko mejo. Med potrebami, modnimi muhami in luksuzom je lažje zakriti mejo, če se zanje ponujajo sorodni pogoji nakupa, popustov in raznih bonusov. Tako so že zdavnaj v nakupovalna središča porinili kopice potrebnih in nepotrebnih storitev/segmentov/prostorov, ki  jih res ne potrebujemo nujno za sam nakup. Je pa lažje nakupovati nekaj ur skupaj, če imaš kosilo za par (deset) evrov nadstropje višje od štacune. Pač Disneyland za odrasle in otroke skupaj. Vse kul.

Samo ‘festival ‘ bi lahko izpustili, da nehajo zavajati ljudi, ki si želijo biti zavedeni kot ribe v morju na nočno luč. Predlagam izraz ’semenj’ – resda je arhaičen in domač, prav nič fensi ne zveni. Bi pa dobro ubesedil bistvo dogajanja, ki ni v kulturni izmenjavi ali kakovostnem druženju somišljenikov. No, sicer pa imamo različna merila kakovosti in tudi vsi si nismo somišljeniki, zato ne dvomim, da je tale ‘festival’ – z vsem svojim PR-om in članki, ki so mu bili posvečeni – uspel. Še posebej po obračunu vseh slabih razvad kupcev, ki bodo izmerljive v bilancah trgovin in spraznitvi zalog pred novoletnimi  pošiljkami blaga…

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

5 odgovorov na “‘Festival’”

 1. BD - 19.10.2009 ob 12:50

  Kako je pa potem lahko festival oglaševalcev… a je oglaševanje kulturno področje?

 2. Bob - 19.10.2009 ob 18:37

  Če bi hotel kupiti naprimer trobento, bi jo v času festivala lahko kupil 15 % ceneje v Big B…-ju. Bi prišparal za kakšno kavico…. ;)

 3. Tomica - 19.10.2009 ob 20:42
  Tomica

  BD – če je oglaševanje (pogojno ali nepogojno) kulturno področje in če sledim definiciji “pregled dosežkov na določenem kulturnem področju”, potem mi oglaševanje vendarle pride bližje festivalu kot nakupovanje

  Bob – popusti so kul, ampak kaj imajo opraviti s kulturo v celostni sliki? Posamično razumem, da se – med drugim – nanašajo tudi na glasbila, ali glasbene nosilce ali druge dobrine… Sicer pa igram na pozavno letnik 1967 in je še lep čas ne bom zamenjal ;)

 4. Bob - 21.10.2009 ob 19:21

  Če imam namen nekaj kupiti, mi konkreten popust (ne samo recimo za 5 dek zenfa, kot Merkatorjeve pike, pa Tuševe smrekice…..) veliko pomeni, pa kakorkoli se mu že reče.

  Pozavna je pa prava veteranka. Naj ti še dolgo lepo igra… :)

 5. Tomica - 26.10.2009 ob 15:05
  Tomica

  Hvala za dobre želje pozavni. Vmes bi oddal še kompromisen predlog – Festival popustov (pa še pregled dosežkov lahko vkomponiramo kot primerjalno kategorijo med sodelujočimi).

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !