GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Toddla T

Objavil/a Tomica 22.01.2010 pod album, glasba

»Vsako jutro ta teden ista plata – Toddla T in Fabriclive 47 – z zamudo, ampak odlično seka.« Tako se glasi jutranji mikroblog na Twitterju, na tem ‘pravem’ blogu pa sledi par misli in linkov o Toddli, enem najbolj svežih otoških izvajalcev minulega leta.

V resnici ne samo minulega, saj je mladenič s pravim imenom Tom Bell v četrt stoletja svojega življenja že debelo desetletje DJ in producent, ki je v zadnjih letih priplaval na površino vidn(ejš)ih in bolj zaželenih producentov. V bistvu me tolikanj niti ne impresionira dejstvo, da je remiksal Hot Chip (mimogrede – njihova zadnja, letošnja plošča je osrednja žalost), Roisin Murpy ali Roots Manuva.

Kot prav tako ne, da so se Roots, Benjamin Zephaniah ali Matt Helders znašli na njegovem lanskoletnem debitantskem albumu Skanky Skanky, ki je izšel maja in sem ga takrat gladko spregledal (ter nadoknadil minule dni). Malce bolj mu gotovo laska podatek, da je postal tako rekoč hišni DJ na raznih BBC-jevih radijskih šovih; sinoči je znova vrtel na In New DJs We Trust, kjer je (znova) postregel z odličnim nadžanrskim setom. In najbolj me od nekdaj impresionira glasba izvajalca, glasbenika, producenta….

Toddlina zvočna podoba sveta je dinamična, zabavna in idejno zelo raznolika; ob tem pa je eden redkih, čigar dancehall mi je všeč.  Kar se mi ne zgodi vsako leto, nazadnje mi je resnično potegnil nemški Gentleman, ki smo ga sicer nekajkrat slišali tudi pri nas. Sicer se mi v območju reggae glasbe redkeje znajde kak izvajalec, ki mi je resnično zanimiv; raje se zatekam k elektronskim substitutom na sledi jungle drum and bass glasbe. Na srečo potem vsake toliko mimo pride kak Toddla, ki zatrese fundamente.

In jih trese že nekaj časa; Toddlin Fabric live mix z oznako 47 je eden boljših miksev leta; tako po širini glasbe, kot tudi po visoki pretočnosti, ki jo ima belček v nekoč pretežno temnopolti glasbeni disciplini. Toddla je živ dokaz, da je glasbe zelo gibljiva masa, ki zmore hitro spreminjati izraze, se prilagajati novim tehnologijam ter izvajalcem. Da ne bluzim – prihodnost je potrkala na zvočnike. Malce pozno, vendarle pa – bolje pozno kot nikoli…

http://www.youtube.com/view_play_list?p=4B2BB3197815FA1F
  • Share/Bookmark
 

Komentarji

En odgovor na “Toddla T”

  1. hxc - 22.01.2010 ob 15:46

    Zdejle nimam časa, bom kasneje preveril Toddlerja : ) Mogoče bi lahko kaj napisal o Congo Natty,…?
    Lp

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !