GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Pendulum

Objavil/a Tomica 1.06.2010 pod album, bendi, glasba

Vrnil se je najbolj osovražen produkcijski kolektiv/bend na svetu. Njihovo ime je Pendulum in če še niste slišali zanje, se ne zamislite – tudi sam nenehno srečujem imena, ki jih ne poznam, a so komu drugemu znani do obisti in miljavženta napaberkovanih podrobnosti. Pendulum so mi osebno eden najljubših sestavov glasbenikov, ki plužijo na tem planetu proti toku in ustvarijo svojega, ki mu sledijo ali ga prezirajo. Čemu prezir in osovraženost? Ker so iz drum and bass trojca, ki je svojo pot začel v Perthu, postali bend ogromnih dimenzij, stadionov ter velike založbe Warner.

Njihovo pot spremljam od pomladi ‘03, ko je mene in fante iz ILLEGAL kruja nanje opozoril Matty iz Concord Dawn, gost na našem partiju v takratnem SubSubu. Potem je sledila prva doza njihovega drum and bassa, ki je že takrat povzročala ekstremni odziv ljudi. Ali so bili zelo za, ali zelo proti. Njihov zvok je specifičen in melodično lepljiv od prvega singla Vault, ki je tisto leto postal najboljši drum  and bass komad; že tam so bas navili na melodičen nivo in pokazali, da je težek zvok lahko zelo všečen. Vse je v produkciji in njihova ve, kaj želi izraziti. No, decembra istega 2003 leta smo jih delali v Ljubljani in tisti večer jih nisem uspel ujeti (greh sem oddelal štiri leta kasneje, ko sem jih isto poletje ujel v Rijeki in Novem Sadu.)

Pendulum so takrat že imeli za sabo prvenec Hold Your Colour , ki je bil narejen še v drum and bass slogu. Vmes so ustanovili bend Pendulum Live in z njim posneli drugo ploščo, ki je bila na pol poti med bendom in elektroniko. Dve leti nazaj so izdali album In Silico , ki resnici na ljubo ni upravičil pričakovanj po napredku v glasbi, ki se je od elektronske odmaknila daleč vstran. Približno toliko kot sami Pendulum, ki so se preselili na drug kontinent oziroma Otok in od tam nadaljevali zavzemanje sveta. Njihova prvotna čvrstina se je umaknila melodiki in odhodu iz drum and bassa. Pendulum niso drum and bass – so mnogo več.

Minuli ponedeljek je izšel Immersion in zasedel prvo mesto angleške lestvice, kot pravita BBC in The Official Charts. Uspelo jim je. O Immersionu več v prihajajoči Mladini, tukaj pa samo moj najljubši komad z albuma, ki se pri meni vrti nekajkrat na dan – Crush.

YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Pendulum”

 1. Fetalij W. Tyschew - 1.06.2010 ob 17:39
  Fetalij W. Tyschew

  letos na Exitu :D to bo še dobr…

  btw, pri tebi sem enkrat naletel na state of mind in album faster than light, ki mi je bil dojaja… se ti da naštet še par teb hudih DnB plat?

  hvala v vsakem primeru ;)

  lp

 2. Tomica - 1.06.2010 ob 20:27
  Tomica

  Evo, tako bova naredila – mojih top 50 albumov med leti 2000 in 2010. Ni še konec desetletja, ampak se že da kar dosti ven potegniti…

  To se pravi Immersion in Hold your colour ter še 48 drugih ;)

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !