GLASBAtorij

Blog o glasbi in njenih (ob)stranskih pojavih…

Bolesna braća

Objavil/a Tomica 9.06.2010 pod album, bendi, glasba, ustvarjanje

Vrnitev po sedmih letih, kolikor premora je minilo od zadnjega albuma Radio Fanfara, ki je bil mojstrski. Takrat sem ga bil takole recenziral za davno pokojni Escape:

“Fanta, Bizzo in Baby Dooks, sta od prvega komada pred dvema letoma presegla vse razumne roke umetniškega ustvarjanja druge plošče plošče, ampak njuno teženje k perfekcionizmu je rodilo najzabavnejši album leta v vodah hip hopa ter širše. Med salvami smeha ob obdelavah Jennifer Lopez ali Dino Merlina in parodičnih reklamah tipa »pošljite taščo v Irak« bolnika najdeta ravno toliko časa, da ošvrkneta gastarbajterje, lažno moralo, nove bogataše in bejbe. Ter z mednarodno eminenco odrepajo komad v štirih jezikih – toliko da pokažeta, da znata.”

Vrnitev po čarobnih sedmih letih prinaša Velike ume 21. stoletja, kar je zgolj psevdonim za glasbeno MTV norišnico vrhunske produkcije, v kateri sta v pankerski maniri zapakirala svoje tekste. Na ušesu všečen način, ki pa v sami esenci parodira in seka s kruto realnostjo, ki v dobi individualizma več ni sprevržena, ampak samo še odsev realnih ekstremov, rafiniranih v rimah Bolesne braće. Bizzo in Baby Dooks sta mojstra pretiravanja v svojih vokalnih interpretaciji tekstov tipa “z užitkom bi pojedel to, kar bi pokakala” (in nato zadnjo besedo osemkrat ponovijo) ali “Velika vrnitev Herkana Žilića imenovanega Đubre, turbo Žile turbo folka…” in nato narodnjaški vložek “Daj mi mam’ca iglico in plastično špricko, da si roknem herkana v mojo žilico…” Prebolano. Vmes odpojejo himnično priznanje nezvestobe v Utehi pri Đurđi, pa komad ki so ga naredili še za časa življenja Dina Dvornika Mali dečko, ki je MILF balada malega fantka… Med funkom, rockom, bledim rockom in hip hopom ter popom, zapakiranimi na visokem produkcijskem nivoju, na koncu z Edo Maajko usekajo še Polikito (in inteligentnimi izjavami hrvaških politikov v uvodu te zvočne bombe). Bizzo in Baby Dooks sledita doktrini Niti z državo, niti s tržiščem, ki je v socialističnem stajlingu nalepljena na zid njihovega prvega videa Stari reper

YouTube slika preogleda

Tole pa je še eden od biserov, Mali majmun Čita.

YouTube slika preogleda

Tule pa še link na hrvaški intervju z njima.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji

2 odgovorov na “Bolesna braća”

  1. markopigac - 26.06.2010 ob 01:24

    Zato imas para a nemas ni sice, hodas po kvartu i pricas, lovacke price :)

  2. SybilRaymond19 - 27.07.2011 ob 05:36

    Cars and houses are quite expensive and not everyone is able to buy it. Nevertheless, loan are invented to aid different people in such kind of situations.

Komentirajte
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !